Едно обнадеждаващо откритие на астрофизиците може да показва наличието на

...
Едно обнадеждаващо откритие на астрофизиците може да показва наличието на
Коментари Харесай

Астрономи засякоха странен радиосигнал от далечна планета

Едно обнадеждаващо изобретение на астрофизиците може да демонстрира съществуването на магнитно поле и капацитет за извънземен живот. Намирането на далечни планети, които евентуално биха могли да крият живот, сигурно не е лесна задача, само че това е последното изобретение, докладвано от учени от Националната научна фондация на Съединени американски щати (NSF). Откритието ще помогне да се откри свят, който може да не е толкоз друг от нашия.

Разположена на към 12 светлинни години, планетата, наречена YZ Ceti b, е каменист земен свят, от който астрономите са получили необикновен кохерентен сигнал. Това обаче не значи, че умна извънземна цивилизация се пробва да изпрати известие на Земята. Изглежда, че сигналът се генерира от взаимоотношението сред родителската звезда на планетата и нейното магнитно поле.

Ако е правилно, то това е доста значимо изобретение, защото съществуването на магнитно поле се счита за един от основните фактори, заради които нашата планета е обитаема, а други (като Марс) не са.

„ Всъщност виждаме полярно зарево върху звезда – това значи полученото радиоизлъчване “, споделя астрофизикът Себастиан Пинеда от университета в Колорадо и прибавя: „ Планетата също би трябвало да има полярно зарево, в случай че има лична атмосфера “.

Не е ясно дали планетата е обитаема.

„ Намирането на евентуално обитаеми светове в други системи зависи частично от опцията да се дефинира дали скалисти сходни на Земята екзопланети фактически имат магнитни полета “, споделя Джо Пеше от Националната радиоастрономическа обсерватория.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР