Едно леко остаряла културна новина от есента на миналата година

...
Едно леко остаряла културна новина от есента на миналата година
Коментари Харесай

И третата българска изложба в Лувъра доведе до скандал

Едно леко остаряла културна вест от есента на предходната година може да се окаже бомба със закъснител - както съвсем всичко, обвързвано с интервала на османското господство (у нас по прочут като „ турското иго ”). Този път обаче националният комплекс е напът да се изяви на международен терен. 

В публикация, оповестена на 6 февруари в уеб страницата artstudies.bg - платформа за професионална рецензия към Института за проучване на изкуствата – Българска академия на науките, шефът на ИИИ-БАН проф. Емануел Мутафов бие паника: „ Изложба в Лувъра показва България като Европейска Турция ”.

За тази галерия се заприказва обществено на 25 ноември 2019 година, когато на уеб страницата на министерството на културата бе оповестено, че министър Боил Банов и посланикът на Франция госпожа Флоранс Робин са разискали бъдещи взаимни планове в областа на културата. По силата на по-отдавнашно съглашение с музея „ Лувър “ специалисти от двете страни подготвяли галерия с работно заглавие „ Светлини и сенки – изкуство и просвета в България през XVI – XVIII век “. 

Няколко дни по-късно медиите цитираха писмо от шефа на Лувъра Жан-Люк Мартинез до Боил Банов: „ Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в границите на съдействието сред нашите две институции Лувърът ще показа изложбата с работното заглавие все още: " Изкуство и култури в България XVI-XVII " през лятото на 2020 година "  И двете заглавия са работни, само че прави усещане, че във второто светлините и сенките са изчезнали, само че пък вместо една просвета, към този момент имаме повече. 

Проф. Мутафов, специалист по християнско изкуство, недоумява за какво концепцията за изложбата касае интервала на „ същинското османско наличие на Балканите ”, а Възраждането не е включено. Не приема и мястото на изложбата - отделът за ислямско изкуство в Лувъра. 

„ До иконите ще се излагат ятагани, чердженца за намаз, ибрици и корани, за да се потвърди какъв брой кротичък, та даже и взаимопроникващ на художествено равнище е бил животът на културите из тези османски територии през XVI – XVIII в. ”, написа професорът и подлага на подозрения и заглавието „ Изкуство и култури в България XVI – XVIII в. “,тъй като „ разбиране „ България “ през упоменатия интервал не съществува ”. 

„ Проф. Мутафов не е наясно с концепцията на експозицията ”, разяснява пред „ Офнюз ” изказванията на сътрудника си доцент Христо Попов, шеф на НАИМ при Българска академия на науките. Той прецизира, че в изложбата ще вземат участие към 40 предмета - както престолни кръстове, икони, сребърни съкровища, християнска богослужебна утвар, по този начин и предмети, свързани с исляма - тържествен шлем, надпис от Черната джамия, предмети от бита и прочие

Пред кореспонденти в Парламента министърът на културата сподели, че не приема  обвиненията. Според него е несериозно да се твърди, че в изложбата в Лувъра ще бъдем показани като Европейска Турция. „ Не съм ксенофоб, уповавам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история ”, сподели Боил Банов. 

По някои от повдигнатите от проф. Мутафов теми историците сигурно могат да спорят, макар че на Балканите историята доста постоянно е в услуга на политиката. Но без значение дали ни харесва или не, ислямът е част от нашето минало, а също и от нашето настояще. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР