Едно фундаментално проучване за произхода на пандемията от COVID-19 беше

...
Едно фундаментално проучване за произхода на пандемията от COVID-19 беше
Коментари Харесай

Фундаментално погрешен: Учени в сблъсък за произхода на COVID-19

Е дно фундаментално изследване за произхода на пандемията от COVID-19 беше сложено под въпрос, откакто получи рецензии от статистици. Авторите на проучването и специалистите разясниха пред Newseek какво мислят по въпроса.  

През 2022 година еволюционният биолог Майкъл Воробей, дружно със международен екип от имунолози, вирусолози, биолози и статистици, разгласява в списание Science публикация за произхода на пандемията от COVID-19. Като обрисува местоположението на най-ранните известни случаи на COVID-19, дружно с географското местонахождение на най-ранните вирусни линии, проби от околната среда и косвени доказателства, екипът стига до заключението, че пазарът за търговия на едро с морски блага Huanan в Ухан е най-вероятният епицентър за пандемия. 

В неотдавнашна публикация, оповестена в Journal of the Royal Statistical Society Series A, Дитрих Стоян, професор по математика и статистика в Техническия университет в Германия, и Сунг Нок Чиу, професор по математика в Хонконгския университет, разказват този първичен разбор като " фундаментално неправилен ". 

" Статията, чиито създатели са Майкъл Воробей и съавтори, беше подложена на критика от няколко лица, основно поради неприятното качество на употребяваните данни ", обявиха Стоян и Чиу пред Newsweek.

" Основните точки на рецензия се въртяха към това, че данните са непълни във връзка с броя, неточни във връзка с адресите на инфектираните лица, съдържащи неточности, и изключително, че липсва информация за времето на заразяване ”, споделят специалистите. 

" Нашият метод обширно преглежда статистическата методология, употребена от Воробей и демонстрира, че даже при отлични данни техните способи не съумяват да дадат рационални резултати ", разясняват специалистите. 

Едно от главните им опасения беше, че скупчването на данни към пазара в Ухан се употребява като удостоверение, че пазарът в действителност е епицентърът на пандемията.

„ Важно е да се означи, че централното място не допуска причинно-следствена връзка “, споделят Стоян и Чиу. 

Several departments of our government have made it their official position that Covid was due to a lab leak. All evidence points to the Wuhan lab as the source, not some animal market. Now there’s reports that China is still performing genetic engineered
— DogeLady Shib (@NiNi_1972)
" Използването на централна точка за установяване на " центъра " на облака от точки от Воробей  е аналогично на потреблението на медианата за премерване на централната наклонност на набор от цифрови данни, явно при (неустановеното) съмнение, че " центърът " на облака от локации на случаи, започващи от началото на инфекциозния развой, е покрай това начало ", разказват своя комплициран разбор учените. 

Използвайки същите данни, Стоян и Чиу обрисуват клъстера от точки с данни, употребен от Воробей към региона на пазара Huanan. Въпреки това те употребяват друга координатна система, с цел да очертаят местата на случаите, и употребяват друг открит способ за премерване на най-кратките дистанции сред тези точки от данни. 

Въз основа на своя разбор Стоян и Чиу разпознават няколко други закономерности, които считат за евентуални различни претенденти за генезис на COVID-19. 

" Воробей не преглеждат различни точки на генезис. В непосредствена непосредственост до пазара има най-малко три други евентуални места, които биха могли да бъдат епицентрове ", споделят Стоян и Чиу.

" Железопътната гара Hankou, Wanda Plaza и CDC в Ухан са образци за евентуални центрове на облака от точки на случаите. Въпреки това, както споменахме, централността не допуска причинно-следствена връзка ", споделят учените.  

От своя разбор Стоян и Чиу заключават, че произходът на пандемията от COVID-19 към момента е мистерия.

" Нито хипотезата за лабораторно приключване, нито хипотезата за зооноза са отхвърлени или потвърдени и затова са нужни спомагателни проучвания. С наличните данни ни е мъчно да създадем някакви дефинитивни изводи ", споделят специалистите.  

Как обаче първичните създатели на проучването са дали отговор на тези рецензии? 

" Този документ е упражнение по стимулирано размишление ”, споделя Майкъл Воробей, първи създател на цитирания документ, професор и началник на катедра в Университета на Аризона.   

" Ранните случаи са към пазара в Ухан, а не към места, за които приказват Стоян и Чиу. Да, центърът на всички местоположения не попада навръх пазара. Никой не чака това да се случи в действителния живот. Но центърът и пазарът са задоволително близо, с цел да се удостовери, че пазарът в действителност е изиграл роля, както е известно от епидемиологичните следствия ", разяснява Флоранс Дебаре, постепенен биолог от Националния център за научни проучвания във Франция.  

" Това, което направи изследването на Воробей, е деликатен разбор на наличните данни, с цел да се опита да отговори на значим въпрос ", споделя Марион Купманс, професор по вирусология и началник на отдела по вирусология в центъра за моделиране, еволюция и надзор на нововъзникващи инфекциозни заболявания към Erasmus.

" В него се твърди, че анализите сочат централния пазар като епицентър. Възможно ли е вирусът да се е задържал някъде другаде, преди да избухне? Със сигурност ", добавя тя.  

Коронавирус market origins hypothesis challenged by statisticians
— Newsweek (@Newsweek)
Воробей показва, че " изключително огромен дял " от най-ранните случаи на COVID-19 са се появили при лица, които са работили на пазара.

" А тези, които не са работили там, са живеели ненадейно покрай него ", споделя той.

" Ако вирусът към този момент е бил необятно публикуван в Ухан през декември 2019 година, тогава би се очаквало местата на случаите да отразяват гъстотата на популацията на възприемчивите лица в целия град. В град с повърхност над 8000 квадратни километра, регионът, в който най-вероятно са се очертавали ранните случаи, в реалност се оказва дребен кръг, съдържащ пазара. Всичко това е изцяло ненадейно, в случай че пазарът не е бил ранният епицентър на пандемията ", счита той.  

Пренебрегването на тези косвени доказателства е сериозен пропуск от страна на Стоян и Чиу, споделя Дебаре. " Тяхната публикация е неинформативна и лимитирана. Авторите подценяват обстоятелството, че доста случаи са епидемиологично свързани с пазара. Това не значи единствено, че хората са живели наоколо: това значи, че хората са работили или пазарували там. Някои от тези хора даже принадлежат към документирани клъстери от вътрешността на пазара. Следователно пазарът не е инцидентна локация, той е място, което е несъмнено като сериозно още през декември 2019 година ", добавя експертът.   

Окончателни доказателства за произхода на пандемията от COVID-19 към момента липсват, само че въз основа на голям брой косвени, генетични и географски данни пазарът за морски блага към момента наподобява доста евентуално място, на което се е зародил вирусът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР