Едно дете с 2000 приятели във фейсбук се запознава с

...
Едно дете с 2000 приятели във фейсбук се запознава с
Коментари Харесай

Иван закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка - без да му мигне окото. В последните си минути тя звъннала на майка си!

Едно дете с 2000 другари във фейсбук се среща с 15-годишен младеж в обществената мрежа. Въпреки непрекъснатите предизвестия в медиите и в учебно заведение за заплахата от сходни контакти, 11-годишното момиче без терзания се среща с него. Второто им виждане ще се окаже съдбовно, написа " Труд ".

На 20 август 2017 година мъж вика асансьора във вх. Б на бл. 108 в бургаския кв. " Меден рудник “. Той не подозира какво ще види, когато отвори вратата. На пода лежи тялото на дете, цялото обляно в кръв. Гърлото на момичето е прерязано, от килъра няма и диря. Това е 11-годишната Никол Йончева, открива по-късно полицията. На мястото почернява от униформени служители на реда, живеещите във входа се събират и с смут гледат и се пробват да схванат какво се е случило.

Засъхналата кръв по вратата на асансьора демонстрира, че убийството е осъществено най-малко 10 минути, преди да бъде открит трупът. Секунди преди да издъхне, Никол съумяла да позвъни на майка си. Обаждането обаче било прекомерно малко и без отговор.

По това позвъняване е закрепено времето на убийството – 17,10 часа. След това връзката с четвъртокласничката прекъсва. Полицията бързо стига до обвинения – осмокласникът Иван Иванов.

Оказва се, че съседи са видели жертвата и килърът да влизат във входа, а Иван е прочут на хората от квартала.

Тийнейджърът единствено часове след зверството признава, че единствено желал да бодне момичето с ножа, само че ударът се оказва съдбовен, тъй като острието прерязва сънната артерия на Никол. Докато умира, тя осъзнава какво се случва, настояват специалисти.

Преди да я зареже в асансьора, Иван взима телефона от раницата ѝ. Той желае да изтрие диалозите сред тях, с цел да не бъде хванат. Не съумява обаче да го отключи и го захвърля в кофа за отпадък покрай блока. След като е арестуван, 15-годишният юноша показва на проверяващите мястото.

След убийството осмокласникът си купува снакс и стартира да играе на гоненица с децата от квартала. С връстници Иван не поддържа връзка, тъй като го бият, настояват по-късно родителите му. Тийнейджърът е с лека умствена назадничавост, само че е съзнавал какво прави и може да носи отговорност за постъпките си, настояват специалисти.

По време на делото внезапно стартира да приказва мечти. Казва, че причинителят е чужд по-голям юноша, който влезнал в асансьора на 6-ия етаж. В кабината непознатият хванал ръката на Иван, пъхнал нож в нея и замахнал към Никол. Въпреки неуместното звучене, тази версия също е проверявана, само че не е открита никаква диря от трети забъркан в тази ситуация.

Осмокласникът Иван и четвъртокласничката Никол се срещат в обществените мрежи. Активно поддържат връзка във фейсбук, където момичето има над 2000 другарства. На живо се виждат два пъти - при започване на август и в деня на убийството.

На 20 август килърът и жертвата се срещат на площад " Тройката “ и се насочат нагоре по ул. “Александровска " към Централната спирка до Бургаския свободен университет. Общински охранителни камери са запечатали по какъв начин двамата се качват в рейс за " Меден рудник ", където живее Иван.

Семейството му има апартамент в блок на към 5 минути от панелката, в която е убита Никол. Според първичната версия двамата желали да пушат наргиле, по тази причина решили да се качат на покрива на блока.

Малко след 17 ч. Никол и Иван влезнали в асансьора. Внезапно младежът се опитал да прегърне и целуне Никол, само че тя се отдръпнала. Уплашено, момичето отблъснало младежа и почнало да набира телефона на майка си.

Тогава афектираният Иван  нож с 20-сантиметрово острие от джоба на панталона си и го забил във врата на Никол. Докато бягал по стълбите, изхвърлил ножа на една от площадките сред етажите.

Окървавената кабина с мъртвото момиче останала на петия етаж. Два дни след зверството бащата на жертвата – Любомир Йончев идва от Лондон, където живее. Мъжът през сълзи изяснява, че са имали проекти с Никол да пътуват всяко лято по света. Той не има вяра във версията за инцидентно ликвидиране и счита, че е било планувано.

Мъжът счита, че задачата на Иван е била да ограби щерка му, като вземе раницата й, в която бил мобилният телефон. Родителите на килъра пък не имат вяра той да е заклал момичето.

" Синът ми в никакъв случай няма да тръгне с нож, той е бил на разходка. Няма причина да убива. Дай му работа, всичката ще я свърши. Една камара камъни да го накараш да реалокира, ще го направи. В учебно заведение не беше добър възпитаник, само че в никакъв случай не е бил нападателен ", показа татко му Димитър Иванов. Майката Донка добавя: " Вярвам, че не е той.

Никога не ме е лъгал, за всяко нещо е споделял. Някой по-голям е същинският палач. Моят наследник от биология не схваща, нито знае къде са тези артерии, нито може самичък с ножа да отреже нещо. За Никол ми сподели единствено, че не я е познавал, а се срещнали в центъра и тя го предиздвикала да го заведе до този блок. “

Тормозели го зад решетките

Иван излежа присъдата си и е на независимост

13 месеца след убийството Бургаският областен съд осъди осмокласника Иван Иванов. На 20 септември арбитър Стефан Стойков прочете присъдата, избрана единомислещо от съдийския състав - 8 година затвор при първичен общ режим и 150 000 лева кръвнина за майката на убитото дете Мими Ставрева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов пледира за 7 година затвор при оптимално наказване от 10 година, защото подсъдимият е бил малолетен по време на убийството. Съдът счете, че поради публичната заплаха наказването би трябвало да е повишено. Върховен касационен съд обаче понижи присъдата на 6 година решетки, които Иван изтърпя в затворническото общежитие в Бойчиновци.

Той постоянно плачел по телефона на майка си, че го бият и тормозят душевен. На 13 януари 2022 година килърът на Никол е изискал предварително освобождение, което е било отказано от Окръжен съд  - Бургас. Тогава е имал да излежава още година и 16 дни в пандиза. Те към този момент са изтекли и Иван е на независимост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР