Едно дело, сторено с добри намерения, предизвика въпроси в Асеновград.Асеновградчанин

...
Едно дело, сторено с добри намерения, предизвика въпроси в Асеновград.Асеновградчанин
Коментари Харесай

Асеновградчанин вароса стълбите на ценен храм, но трябваше ли? СНИМКА

Едно дело, сторено с положителни планове, провокира въпроси в Асеновград.

Асеновградчанин решил да вароса стълбите на Метоха в родопския град. Това станало тъкмо преди празника на храма, а за дейностите на работливия мъж споделя във Фейсбук негов съгражданин. Случката е илюстрана и със фотография, на която се виждат варосаните стъпала и елементи от зида, а над тях са вековните фрески, украсяващи фасадата на " Св. Георги Метошки ”.

" Здравейте, желая да Ви покажа по какъв начин един работлив асеновградчанин вароса стълбите на Метоха със свои средства. Казва се Стефан и му споделям едно огромно отлично. Дано има повече хора като него, които опазват културата на града ни ", написа Яни Стойчев.

Но стореното дело буди въпросът редно ли е то. Защото храмовият комплекс разгласен за индивидуален монумент на културата от национално значение. Като е в листата на недвижимите културни полезности /НКЦ/, според Закона за културното завещание, още от началото на 70-те години. Храмът има висока архитектурно-строителна и художествена стойност, а това води до съществени регулации за всяка интервенция по него.

Случаят буди и вълна от неодобрение в някои асеновградчани, които напомнят точно този аспект от делото на своя съгражданин. Като доста хора намират намесата за напълно неуместна и даже обидна за храма.

" Какво е това нещо? Поредната заличена достоверност, по какъв начин може? Кой е разрешил това! И всички заедно пляскат... Защо? Кое му е хубавото на това блестящо белосано нещо? Кое ви харесва? Кое? От цялата естетика и атмосфера на мястото нищо не е останало! ", счита Мария Т.

" Паметник на културата от национално значение. Човекът е имал положителни планове, само че резултатът е жалък ", счита Валентина А.

" Дано, нека дъжда отмие този долнокачествен маниер, който освен загрозява. Той осмива. Невероятно, просто необикновено. Здраве и благословение за индивида, сторил това, само че най-малко да се беше допитал до експерти. Не може кой както си реши, каквото си мислено и където пожелае, просто да отиде и да го направи ", счита Десислава Д.

" Метохът не е ли монумент на културата? Как по този начин някой взема решение да вароса нещо, че и отлично се споделя? Ми варосайте на следващия ден и Асенова цитадела ", чуди се Валентина А.

Други обаче напълно не разясняват този въпрос. За тях тази битова " грижа " е надалеч по-важна от евентуалните вреди върху достоверността, които може да докара такава неуместна интервенция.

" Важното е,че някой нещо прави.Няма значение по какъв начин. Докато чакаме " институциите " ще загубим всичко. Браво на индивида. Ще остави диря това е значимо ", отбелязва Светлана К.

В днешния петъчен ден е храмовият празник на Метоха, за който историята споделя, че издигнат от Григорий Бакуриани. Дарителят, съградил и Бачковския манастир.

Църквата „ Св. Георги Метошки ” се намира в източния завършек на метоха и е напълно изографисана.  Гордостта на храма е централно пано, изобразяващо Св. Георги на кон, което е дело на великия Захари Зограф.

Църквата на Бачковският метох има скъп дърворезбован иконостас, а в южната й част се намира параклисът, в него се съхранява и извънредно скъпа икона на света Екатерина.

Снимка: Яни Стойчев, Община Асеновград



Фасадата преди намесата
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР