Едни видове животни може да влязат в конкуренция с други

...
Едни видове животни може да влязат в конкуренция с други
Коментари Харесай

Климатичните промени вероятно ще доведат до нови съперничества между животните

Едни типове животни може да влязат в конкуренция с други в резултат на климатичните промени, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

За да оцелеят, животните имат малко варианти - да се приспособят, да се реалокират другаде или едното и другото. Според създателите на проучването, до момента са били подценявани неприятните страни на тези варианти, предава Българска телеграфна агенция.

Компютърни модели, основани от учени от университета на Британска Колумбия и университета в Монпелие, демонстрираха, че сами по себе си преместването другаде и приспособяването може да дадат подтик на биоразнообразието, само че е допустимо също тези два фактора да влязат в спор.

Когато животни се реалокират другаде и се приспособяват към новата си среда, по-бързо еволюиращите типове може да попречат на преместването на по-бавно приспособяващите се, предизвиквайки изгубването им.

" Получените резултати хвърлят светлина върху нуждата да се държи по едно и също време сметка за екологичните и еволюционните процеси, тъй като в противоположен случай рискуваме да не преценим вярно по какъв начин световните климатични промени ще повлияят върху биоразнообразието ", означиха учените. Според тях има опция за намаляване на спора.

" Добрата вест е, че спорът сред преместването и приспособяването се редуцира, когато темповете на преместването са високи - съобщи специалистът Патрик Томпсън от университета на Британска Колумбия. - Това разкрива смисъла на поддържането на " коридори " сред обособени хабитати. "

Освен че предотратяват фрагментация в бъдеще, тези " коридори " способстват за свързване на обособени елементи на хабитата. Скорошно изследване откри, че " коридори " сред обособени елементи на борова гора в Южна Каролина са съдействали за увеличение на биоразнообразието.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР