Едни от най-сериозните притеснения на родителите е, че ваксините съдържат

...
Едни от най-сериозните притеснения на родителите е, че ваксините съдържат
Коментари Харесай

Има ли живак във ваксините?

Едни от най-сериозните терзания на родителите е, че имунизациите съдържат рискови съставки, най-много живак. Това излиза наяве от представително изследване измежду родители, по поръчка на Министерството на здравеопазването, в партньорство с УНИЦЕФ България.

Каква е истината? Като консервант, живакът фактически е включен в състава на някои многодозови противогрипни ваксини за да предпазят имунизацията от вторично бактериално замърсяване, показват от Министерство на здравеопазването.

В началото на 20-ти век множеството ваксини са били опаковани в многодозови флакони. Така, при аспирацията на една доза ваксина и противоположното прибиране на флакона в хладилника за последваща аспирация, се е създавала причина за вторично бактериално замърсяване на имунизацията. Това, от своя страна е можело да докара до циреи в мястото на инжектиране, а даже и до кръвни инфекции, които могат да са с съдбовен излаз. За да се реши този проблем, през 30-те години на 20-ти век към имунизациите са прибавени консерванти. Най-често употребяваният консервант по това време е тиомерзал – съставна част, съдържаща живак. Поради обстоятелството, че децата са ваксинирани постоянно, те са получавали известни количества тиомерзал. Учените обаче не откриват никакви доказателства за това, че количествата тиомерзал във имунизациите могат да причинят увреждания. Нещо повече, живакът естествено съществува в земната кора, почвата, въздуха и водата и всички хора са в допир с него. Всъщност, новородените, които са извънредно на естествено хранене, одобряват два пъти повече живак с кърмата, в сравнение с е количеството, съдържащо се във имунизациите, съобщи dariknews.bg.

Ваксините, които се ползват в България, не съдържат тиомерзал, акцентират от министерството на опазването на здравето.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР