Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите

...
Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите
Коментари Харесай

В Давос заговориха за Болест Х. Кантарджиев: Това е хипотеза

Една здравна тайнственост, която развълнува международната общност. В Давос водачите на най-могъщите страни заговориха за така наречен " Болест Х ". За нея заприказва и генералният секретар на СЗО, който акцентира смисъла на подготовката за Болестта Х. Той изрази вяра, че до май тази година страните ще реализиран световно съглашение за битка с пандемиите, с цел да се оправят с този " общ зложелател ".

Това обаче породи голям брой теории на конспирациите. Крие ли нещо от нас международният здравен хайлайф тематиката разяснява пред Българска национална телевизия някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Никой нищо не крие - през 2018 година за пръв път се заприказва за Болестта Х. Това е догадка за някакво ново заболяване, което може да аргументи пандемия и за което би трябвало да сме готови. Най-вероятно някаква разновидност в някакъв извършител на зооноза - заболяване при животните, да се трансферира към индивида ".

Коронависусът беше почти това и откакто от 2018 година се приказва за нещо сходно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, счита Кантарджиев.

Друга " Болест Х " е маймунската шарка, сподели вирусологът. Националният център по заразни и паразитни заболявания е имал подготвена диагностика и по тази причина е овладял първите случаи у нас. За съответната подготовка на центъра се е работело години преди този момент, уточни професорът.

" Продължаваме да работим, с цел да имаме диагностика на всички съществуващи заболявания по света и в случай че някой се върне от чужбина болен или по някакъв метод се внесе някаква зараза, да сме наясно защо става дума ".

На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х, разяснява Кантарджиев и уточни като образец писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в Съединени американски щати след атентата на 11 септември.

" Тогава починаха единствено 5-6 души, само че бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично най-малко един месец - това са всички хора, които са били по пътя на тези писма ".

Според Тодор Кантарджиев сега България е готова за диагностика и преодоляване на епидемиологични болести.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР