Една вечер миналата есен в Гьоте институт“ в София слушах

...
Една вечер миналата есен в Гьоте институт“ в София слушах
Коментари Харесай

Велосипеди, езеро и изкуство навсякъде: Влюбена в Мюнстер завинаги

Една вечер предходната есен в „ Гьоте институт “ в София слушах лекцията на Брита Петерс, една от кураторите на Skulptur Projekte Münster 2017. Казано в резюме, това е обществен план, който има за цел да образова жителите на Мюнстер и да ги накара да харесват модерното изкуство, като за задачата по улиците на града могат да се видят творби на най-големите модерни художници.

Веднага започнах да си бленувам да посетя Мюнстер, един град с явно самоуверено ръководство и голям безвъзмезден музей навън. Оказа се, че също така – или пък поради това – Мюнстер е определен за най-хубавия град за живеене в света в категорията сред 200 и 750 хиляди поданици. Намира се на границата с Холандия и с право се назовава „ немската столица на велосипедите “ – съгласно статистиката жителите на града се придвижват повече с колела, в сравнение с с какъвто и да е различен превоз.



Велосипедите са на всички места и тъкмо като в Амстердам при гарата са насъбрани на купчини, а на огромните стоянки в центъра има явно изоставени от години колела. Благодарение на университета в Мюнстер, учреден през 1780 година, градът е цялостен с младежи и е привлекателен и гръмък тъкмо както прилича на студентски град.

Историята на плана със скулптурите

Когато след войната Германия последователно се възвръща и стартира да забогатява задоволително, с цел да може да си разреши още веднъж да купува изкуство, през 60-те и 70-те години се появяват първите творби на модерното изкуство, които намират място до старите, обичайни художници. В доста немски градове това се посреща с неодобрение и хората се оплакват, че новите произведения са грозни, безсмислени и не могат да се поставят паралелно до класиците. Това се случва и в Мюнстер през 1970 година

Управата на града прави следното – обръщат се към Каспър Кьонинг, куратор на съвременно изкуство, през днешния ден към този момент легенда в тази област, и го молят да провежда в Мюнстер съоръжения на модерни художници. Напълно по немски това лишава години, само че през 1977 г. Кьонинг е подготвен и Мюнстер осъмва със статуи от най-големите имена на епохата. Успехът е толкоз незабравим, че кметството взема решение да го направи традиция.

И по този начин и до през днешния ден на всеки 10 години Мюнстер се трансформира в
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР