Една трета от хората с ипотечен заем не знаят как

...
Една трета от хората с ипотечен заем не знаят как
Коментари Харесай

Имате ипотечен кредит? Вижте как банките образуват лихвите

Една трета от хората с ипотечен заем не знаят по какъв начин се образува лихвата по заема им, сочи онлайн изследване на финансов портал. Данните на Българска народна банка демонстрират, че кредитирането продължава да пораства, оповестява bTV.

Когато приказваме за дълготраен заем като ипотечния, закрепената рента е за несъмнено време.

35% от интервюираните обаче са уверени, че лихвата им е закрепена за целия интервал на контракта. В множеството случаи банките употребяват показател плюс надбавка.

Въпреки че не са наясно по какъв начин се пресмята лихвата им, множеството хора вършат вноските си постоянно. Пропусналите заплащане са към 20% от интервюираните. В множеството случаи те са забавили вноска с сред един и три месеца.
 2111484547.jpg
Катя Янкова има три дъщери и в този момент търси по-голяма къща за фамилията си. След обиколка в няколко банки, Катя е наясно, че в всеобщия случай лихвата се дефинира посредством показател плюс закрепена надбавка.
Изчислила е, че за по-сериозен заем като нейния, оптималният период на погашение е 20 години.

Катя обаче е по-скоро изключение. Брокерите описват, че постоянно клиентите им търсят парцел без да имат визия нито с каква сума ще ги финансира банката, нито каква би била вноската им.

В последната година обаче до просрочени вноски се стига по-скоро заради персонални аргументи, а не толкоз поради изменени условия по заема, както в годините след рецесията, обобщават анализатори.

Според специалистите даже от средата на идната година да стартира гладко повишаване на лихвите, то ще е минимално.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР