Една трета от близо 700 милиона деца по света на

...
Една трета от близо 700 милиона деца по света на
Коментари Харесай

Всяко трето дете под 5 години е или недохранено или с наднормено тегло

Една трета от близо 700 милиона деца по света на под 5-годишна възраст са недохранени или с наднормено тегло. В резултат на това са изправени пред здравословни проблеми за цялостен живот. Това излиза наяве от мрачна оценка на Организация на обединените нации за изхранването на децата, написа News.bg.
Ако децата се хранят оскъдно, те живеят оскъдно, разгласи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор, разкривайки първия отчет за положението на децата по света на фонда от 1999 година
" Състоянието на децата в света 2019: Деца, храна и хранене " разкрива, че минимум 1 на всеки 3 деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло. Почти 2 на всеки 3 деца на възраст сред 6 месеца и 2 години не се хранят по метод, който подкрепя растежа на тялото и мозъка. Това ги слага в риск от забавено развиване на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в доста случаи - и гибел.
Докладът на УНИЦЕФ дава най-изчерпателната оценка досега за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. Той разказва неговата тройна тежест - недохранването, скрития апетит, породен от липса на съществени хранителни субстанции, и наднорменото тегло измежду децата под 5-годишна възраст. Докладът отбелязва, че по света:
- 149 милиона деца страдат от прекъсване на растежа (твърде ниски са за възрастта си);
- 50 милиона деца са с недоразвитост (твърде слаби са за растежа си);
- 340 милиона деца (всяко второ) страдат от липса на съществени витамини и хранителни субстанции, като да вземем за пример витамин А и желязо;
- 40 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстели;
Документът предизвестява, че неприятните питателните привички и практики стартират от най-ранните дни в живота на детето. Въпреки че кърменето може да избавя живот, единствено 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят само с кърма, a увеличаващ се брой деца употребяват храни за кърмачета.
Продажбите на храни на млечна основа са нарастнали със 72% сред 2008 и 2013 година в страните с по-висок междинен приход, като Бразилия, Китай, Турция, което значително се дължи на несъответствуващ маркетинг и слаби политики и стратегии за поддръжка и поощряване на кърменето.
При прекосяването към меки или твърди храни към 6-месечна възраст прекалено много деца стартират да се хранят погрешно, отбелязва отчетът. В международен мащаб близо 45% от децата на възраст сред 6 месеца и 2 години не се хранят с никакви плодове или зеленчуци. Почти 60% не ядат яйца, млечни артикули, риба или месо.
Докато порастват, досегът на децата до нездравословна храна става притеснителен, а аргументите са най-много несъответствуващият маркетинг и реклами, изобилието от свръхобработени храни в градовете, само че и в отдалечените региони, както и увеличаващият се достъп до така наречен " бързи храни " и мощно подсладени питиета.
Докладът демонстрира да вземем за пример, че 42% от младежите, които вървят на учебно заведение в страните с ниски и междинни приходи, употребяват сладки газирани питиета минимум един път дневно, а 46% залагат на " бързо хранене " минимум един път седмично. Стойностите се усилват надлежно до 62% и 49% за младежите в страните с високи приходи. В резултат на това случаите на наднормено тегло и затлъстяване измежду децата и младежите порастват в международен мащаб. От 2000 година до 2016 година съотношението на децата с наднормено тегло сред 5 и 19 години се е удвоило от 1 на всеки 10 до съвсем 1 на всеки 5. В тази възрастова група през днешния ден 10 пъти повече девойки и 12 пъти повече момчета страдат от затлъстяване спрямо 1975 година
Децата и младежите в най-бедните и най-маргинализираните общности са най-потърпевши от недохранването, показва отчетът.
Само 1 на всеки 5 деца на възраст сред 6 месеца и 2 години от най-бедните семейства се храни задоволително разнообразно за здравословния си напредък. Дори в страните с високи приходи, като Обединеното кралство да вземем за пример, случаите с наднормено тегло в най-бедните региони са два пъти повече от тези в най-богатите.
Докладът показва също, че бедствията, свързани с климата, водят до тежки хранителни рецесии. Сушата да вземем за пример е причина за 80% от вредите и загубите в селското стопанство, като съществено въздейства върху наличните количества, качеството и цената на храната за децата и фамилиите. За да отговори на растящата рецесия с недохранването във всички негови форми, УНИЦЕФ незабавно приканва държавните управления, частния бранш, донорите, родителите и бизнеса да оказват помощ на децата да порастват здрави, като:
Овластяват фамилиите, децата и младежите, да изискват питателна храна, в това число като подобрят образованието в региона на храненето и употребяват закони, като да вземем за пример налозите върху захарта, с цел да понижат търсенето на нездравословни храни.
Подтикват доставчиците на храна да предизвикват обезпечаването на здравословна, подобаваща и налична храна.
Изграждат здравословна хранителна среда за децата и младежите, като употребяват потвърдени подходи, като слагането на точни и елементарно разбираеми етикети и по-строг надзор върху маркетинга на нездравословни храни.
Мобилизират подкрепящи системи - опазване на здравето, вода и хигиенични условия, обучение и обществена протекция, с цел да доразвие резултатите за всички деца.
Събират, проучват и употребяват качествени данни и обстоятелства за насочването на дейностите и следенето на напредъка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР