Една трета (35 %) от анкетираните в проучването на Общоруския

...
Една трета (35 %) от анкетираните в проучването на Общоруския
Коментари Харесай

Една трета от руснаците смятат, че Слънцето се върти около Земята

Една трета (35 %) от интервюираните в изследването на Общоруския център за проучване на публичното мнение (ВЦИОМ) имат вяра в геоцентричната международна система, съгласно която Слънцето се върти към Земята. Шестдесет и един % не са съгласни с това изказване. Резултатите от анкетата бяха оповестени на уеб страницата на центъра, предава БГНЕС.

" Въпреки развиването на образованието и съществуването на всевъзможни познания, една трета от руснаците не престават да се заблуждават във връзка с такова главно изказване за света като структурата на Слънчевата система. Всеки трети руснак е уверен, че Слънцето се върти към Земята (35%); за 15 години този индикатор се е нараснал със 7 п. п. В същото време единствено 12% са съгласни, че Земята прави едно завъртане към Слънцето за един месец (през 2007 година - 14%; през 2011 година - 20%) ", се споделя в изказването.

Всеки пети респондент (21%) е склонен с изказванието, че първобитните хора са могли да се разхождат до динозаврите. 44% считат също, че ГМО храните могат да причинят рак, а една трета (32%) - че генетично модифицираните храни могат да оказват помощ за превъзмогване на глада в международен мащаб.

Проучването сподели равнището на научна просветеност на руснаците: 21% - ниско равнище (2 или по-малко правилни отговора на въпроси за съществени научни твърдения), 44% - приблизително равнище (3-4 правилни отговора), 35% - високо равнище (5-6 правилни отговора). Отбелязва се, че руснаците с ниско равнище на научна просветеност се отличават с по-възрастна възраст, пристрастеност към гледане на телевизия, живот в провинцията и приблизително или по-ниско обучение.

Процентът на руснаците със приблизително равнище на научна просветеност е по-висок измежду тези, които имат приблизително особено обучение и са на възраст над 45 години, както и измежду живеещите в дребни общини с население под 100 хиляди души. Групата с високо равнище на научна просветеност се характеризира с млада възраст, потребление на интернет, висше обучение и престояване в Москва и Санкт Петербург.

" Резултатите от изследването демонстрират, че измежду руснаците доминират междинни и ниски равнища на научна просветеност. Ситуацията е същата в доста страни по света: антинаучните настройки непрекъснато пречат освен на образованието, само че и, както се вижда в последно време, на антипандемичните ограничения, имунизацията и така нататък

Логично, първата стъпка в битката с ниската просветеност би трябвало да бъде хората, които популяризират псевдонаучни отзиви, да признаят, че равнището на техните познания е ниско и незадоволително. Но това е съвсем невероятно: колкото по-малко грамотни са хората, толкоз по-убедени са, че знаят всичко, и не са склонни да мислят сериозно ", разяснява резултатите от изследването Анна Кулешова, началник на отдел " Издателски стратегии " във ВЦИОМ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР