Една сутрин през септември 1975 г. 33-годишният бивш морски пехотинец

...
Една сутрин през септември 1975 г. 33-годишният бивш морски пехотинец
Коментари Харесай

Оливър Сипъл, които спаси живота на президента на САЩ и плати скъпо за това

Една заран през септември 1975 година 33-годишният някогашен морски пехотинец Оливър Сипъл излиза на разходка из квартала си в Сан Франциско. Само след няколко минути обаче той избавя живота на американския президент Джералд Форд от обезумяла жена убиец…

Сипъл е разгласен за народен воин за обезоръжаване на стрелеца, само че неговият подвиг е също толкоз бързо помрачен от скандал, когато публицист разкрива, че той е педераст. По това време Сипъл още не е споделил на фамилията си този факт. Вниманието на цялата нация ще преобърне живота му.

 Gerald Ford presidential portrait (cropped)

Джералд Форд

Оливър „ Били “ У. Сипъл е роден в Детройт, Мичиган, през 1941 година Той е част от многодетно семейство – един от осем братя и сестри – и е отгледан от мощно набожни родители баптисти. Сипъл не израства прекомерно безпроблемно. Той има дислексия, което затруднява работата му в учебно заведение и също по този начин усеща рано, че е гей – факт, който би раздрусал религиозните му родители. Затова Сипъл е заставен да крие половата си еднаквост от своето семейство.

В последна сметка той прекъсва гимназията и се причислява към американския морски флот, където служи във Виетнам и е ранен два пъти – единия път в главата. По това време американските военни към момента не са приели своята политика „ не питай, не казвай “, която разрешава на гей хора да се записват в редиците на армията като резервират своята полова ориентировка в загадка. Стипъл въпреки всичко съумява да резервира интимните си желания в загадка.

След освобождението си през 70-те Оливър Сипъл се мести в Сан Франциско, където има изявена гей общественост. Той навлиза в нея в Бей Ерия и взе участие в политиката, присъединявайки се към политическата акция за Харви Милк, който става първият намерено гей определен политик в Калифорния.

 Harvey Milk at Gay Pride San Jose, June 1978 (cropped)

Харви Милк

Но тези години на безвреден и комфортен живот, в който Оливър може да бъде същинското си Аз, ще спрат след една инцидентна среща с присъединяване на президента на Съединените щати.

На 22 септември 1975 година Оливър Сипъл излиза на нормалната си разходка на Юниън Скуеър в центъра на Сан Франциско. В този ден улиците са по-оживени от нормално, защото президентът Джералд Форд идва на конференция в хотел „ Св. Франсис “. Пред постройката се струпват тълпи от хора, с цел да го поздравят след събитието.

Докато Оливър си проправя път измежду тълпата, той вижда жена да вади револвер 38 диаметър. Действайки импулсивно, мъжът бързо взима оръжието от ръката на дамата, карайки патрон да рикошира в тълпата от 3000 души, като одрасква близко изравен таксиметров водач. Благодарение на бързата реакция на Сипъл, нападателят е хванат и по-късно разпознат като Сара Джейн Мур, счетоводител и майка на 4 деца. Тя е наказана на пожизнен затвор.

Ситуацията тъкмо след опита за отвличане

Това не е първият опит за ликвидиране на президент на Форд. Има сходен опит и единствено няколко седмици преди този момент – от последователка на Чарлз Менсън на име Линет Алис „ Скуики “ Фром.

Бързата интервенция на Оливър Сипъл го трансформира за момент в воин и локалните вестници стартират да го изследват. Той се обажда на няколко медии, преди да отпечатват материалите за него, и ги моли да не употребяват същинското му име или адрес. „ Не съм воин, аз съм страхливец “, сподели той пред пресата. „ Това е може би най-страшното нещо, което се е случвало през целия ми живот. “ Медиите скоро научават, че Сипъл е гей и вземат решение да пуснат тази информация.

Новината, че спасителят на републиканския президент е педераст, раздрусва обществото. Още по-лошото е, че фамилията на Сипъл към момента не знаеше за половата му ориентировка. „ Той просто се потресе, че някакъв колумнист, а по-късно и останалите медии напълно без да пита – без въобще даже да го питат – ще оповестява такива персонални обстоятелства за него “, кава юристът му Джон Уол през 1989 година

Според Дан Морен, колумнист по политически въпроси в Sacramento Bee, който написа изчерпателно за абсурда с Оливър Сипл, политикът Харви Милк употребява събитията към Сипъл като опция за разпространение на правата на гейовете. Милк споделя на Хърб Кан, прочут локален колумнист, че гей общността доста се гордее с дейностите на Оливър, тъй като те доказат, че хомосексуалните не са неприятни хора. Но тази вест имаше съществени отблясъци върху персоналния живот на мъжа.

Последствията са толкоз жестоки, че Сипъл съди седем вестника и 50 ръководители на издателства, за това, че са разгласили персонална информация за него без единодушието му. Искът стартира единствено седмица, откакто Оливър избавя живота на президента. „ Моята половост “ – споделя по време на конференция, обявявайки делото си за 15 милиона $ – „ е част от моя персонален живот и няма никакво отношение към реакцията ми към постъпката на човек, който желае да отнеме живота на различен човек. “ Той споделя още, че разкриването на половата му еднаквост му предизвиква „ тежка психическа тъга, горест и оскърбление “. Въпреки че Сипъл бе разгласен за „ геят воин “, поради неговата еднаквост въпреки всичко значително не е признат от обществото и от личното му семейство.

През 1984 година правосъдният развой против медиите е преустановен от Върховния съд в Калифорния – когато излиза наяве, че доста хора, които са, несъмнено, другари и близки на Сипъл в гей общността, са знаели за неговата хомосексуалност преди новинарските издания да я разгласяват, делото е прекъснато.

Всъщност той получава писмото от президента Форд доста по-късно след случая. То е сложено в рамка и окачено на стената в жилището му.

През последните години от живота си Оливър Сипл се е лекувал от шизофрения, алкохолизъм и други здравословни проблеми. Твърди, че неговите братя и сестри са го изоставили. Той е открит мъртъв в жилището си, където е живее самичък, на 3 февруари 1989 година по естествени аргументи. Умира едвам на 47 години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР