Една щръкнала мачта в планината в Южна България превърна най-бедната

...
Една щръкнала мачта в планината в Южна България превърна най-бедната
Коментари Харесай

France Press за пилона в Рожен: Една щръкнала мачта в Родопите

" Една щръкнала мачта в планината в Южна България трансформира най-бедната страна измежду членките на Европейски Съюз в страната с най-високия флагов стълб в общността. Този факт преизпълва едни хора с горделивост, у други обаче провокира единствено насмешки. " - написа организацията.

Огромното знаме с повърхност 1100 квадратни метра би трябвало да символизира територията на България от 111 000 квадратни километра и беше издигнато на рекордно висок стълб от 111 метра предходната седмица на една горска поляна в Родопите.

Така България лишава първото място на Финландия, която до момента водеше в Европа със 100-метров стълб. Извън Европа обаче има и два пъти по-високи.

" От това българите няма да станат по-богати, само че то ще повдигне духа на хората ", споделя 45-годишният Симеон Караколев, уредник на годишния исторически и фолклорен фестивал в Рожен, чиято фондация стои зад плана.

Той събра 500 000 евро под формата на дарения за пилона и за акцията, която бе прегърната и от проруския президент Румен Радев, написа Франс прес. Местните медии оповестиха, че от името на Радев са били отправени апели към редица обществени компании да дарят пари за пилона на планинската поляна, където се организира фестивалът, напомня организацията.

Кампанията стана обект на многочислени насмешки в обществените медии, а един колаж, който изобразява президента, виещ се на пилона, се популяризира всеобщо. Много хора обявиха, че страна, която има проблем с всеобщата миграция и чиято здравна система се срутва, има надалеч по-спешни грижи от събирането на пари за стълб. - разясняват от Франс Прес.

Политологът Огнян Минчев признава с оскърбление, че патриотизмът е превзет от " водачи, които мерят националната горделивост с височината на пилона, от който се вее знамето… псевдонационалисти, които са под влияние на съветската агитация. "

Едно скорошно изследване на фондация " Отворено общество " откри, че България е измежду тези страни в Европейски Съюз, които са най-податливи на съветската агитация и дезинформация.

" В тази балканска страна национализмът и популизмът са във напредък, а доста хора не престават мощно да симпатизират на Русия, без значение от експанзията на Москва против Украйна. ", написа организация Франс прес.

Бетонът, който беше излят върху девствената планинска поляна, и обвиняванията за нередности при издаването на разрешителни също накараха природозащитниците да желаят възбрана на пилона.

Петицията против пилона събра хиляди подписи. Караколев споделя, че това било " незаслужена ненавист " и благодари на управляващите, че не са " отстъпили пред натиска, защото инспекциите посочили, че всичко е изцяло законно. "

Президентът и Караколев откриха структурата с възгласи " Да живее България! "

Няколко хиляди души на всевъзможни възрасти, доста от които в национални носии, се събраха за церемонията преди годишния тридневен фестивал и се възползваха от опцията да допрян гигантското знаме, преди да бъде издигнато.

" На някои хора може и да не им харесва, само че всяка страна си има флагове. Те са един от знаците на нацията ", споделя 69-годишният армейски полковник от запаса Димитър Митев. Той се надява тази самодейност да укрепи патриотизма на хората.

Не всички обаче споделят неговите позитивни усеща:

" Лошо ми стана, като видях тази пръчка да стърчи към небето посред поляните и близките гори. Така човек протяга ръка на природата ", споделя пред Франс прес 38-годишната бизнес консултантка София Ботушарова от близкия град Чепеларе.

Въпреки това хиляди телефонни екрани осветяваха нощта, до момента в който ликуващата навалица чакаше да бъде повдигнат флагът. Когато обаче настъпи великият момент, пристигна и разочарованието: заради липса на вятър знамето унило увисна на пилона. - приключи френската медия.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР