Една приятна кадифена напитка със сладко-пикантен вкус и благоприятни свойства

...
Една приятна кадифена напитка със сладко-пикантен вкус и благоприятни свойства
Коментари Харесай

Лунно мляко: Традиционната аюрведическа напитка за здраве и релаксация

Една приятна кадифена напитка със сладко-пикантен усет и удобни свойства за здравето набира все по-голяма известност в обществените мрежи в последно време. Става дума за така наречен „ лунно мляко “, произлизащо от антична Индия.

Основната съставна част в лунното мляко, както подсказва самото име на продукта, е млякото – то може да бъде кравешко или козе. Задължително се пие топло, като 1 чаша се смесва с 1 с.л. мед и 1 ч.л., куркума и канела.



Ако не консумирате краве мляко, може да го замените с кокосово или бадемово. Канелата или кулкумата пък елементарно може да замените с джинджифил, карамфил, надробен кардамон, шафран, мандли, кашу, розова вода, щипка надробен черен пипер или други сходни съставки, които могат да се трансформират според от рецептата и желанията.

Комбинацията от съставките в лунното мляко има редица ползотворни качества. Напитката е известна със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.



Куркуминът, който се съдържа в куркумата, е съществена дейна съставна част с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той оказва помощ за възстановяване на имунната система, контролиране на храносмилането и поддържане здравословното положение на сърцето и ставите.

Лунното мляко се счита също и за успокоителен напитка, която оказва помощ за релаксацията и подобряването на качеството на съня. Затова то може да се употребява преди лягане, с цел да помогне на организма да се успокои и да се отпусне.



Лунното мляко е известно и като обичаен аюрведическа напитка за бременни дами и кърмачки. Смята се, че подкрепя здравето на майката и развиването на бебето.

Традиционно лунно мляко се подготвя от прясно мляко, което се загрява и смесва със съставките в подобаващи пропорции. Модерните вариации на напитката могат да включват и разнообразни добавки като ванилия, канела или кардамон за възстановяване на усета и аромата.

Въпреки че лунното мляко е известно в аюрведическата медицина и обичайна индийска просвета, е значимо да се означи, че тези изказвания не са научно потвърдени и не заместват консултация с медицински експерт или уместно лекуване. Преди да включите лунното мляко или други аюрведически артикули във вашата диета, постоянно е добре да се консултирате с доктор или аюрведически експерт.



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР