Една пета от служителите и потребителите на социалните домове у

...
Една пета от служителите и потребителите на социалните домове у
Коментари Харесай

Една пета от персонала и потребителите на социалните домове у нас са ваксинирани

Една пета от чиновниците и потребителите на обществените домове у нас са имунизирани против COVID-19. Това обявиха за bTV от общественото министерство.

Според адвокати допустимо е имунизацията против ковид да стане наложителна за хората, работещи с рискови групи.

В Дома за възрастни хора във Враца епидемията нахлува през февруари – заразяват се 18 консуматори и двама от личния състав. Сега, когато имат опция за ваксина - едвам един от 20 чиновници е изискал да се ваксинира.

„ Разчитаме най-много на това, защото към този момент мина ковидът през нас, и ние да сме го изкарали без някакви признаци “, сподели Калинка Николова, шеф на Дом „ зора “ във Враца.

В момента с сложени дози са към 20 на 100 от чиновниците и потребителите на обществени услуги, споделиха за bTV от общественото министерство. От ведомството ще желаят да бъдат планувани количества ваксини особено за тях, а в писмо до общественото министерство основният държавен здравен контрольор акцентира нуждата от по-масова имунизацията в институциите.

" Моля направете всичко допустимо за увеличение на имунизационния обсег измежду личния състав на обществените домове ", съобщи Ангел Кунчев.

Адвокатът по здравно право Мария Шаркова споделя, че в някои страни ваксинирането против COVID-19 в някои сфери към този момент е наложително. За медиците, да вземем за пример.

„ Не можем да вземем за пример да слагаме под риск възрастни хора в старческите домове, нито пациенти с онкологични болести. Очевидно е, че тяхното здраве е на напред във времето, тъй че е разумно да се вкара такова условие в някои страни, даже и в България “, сподели Мария Шаркова.

По закон непоставянето на ваксина против COVID-19 не е мотив за уволняване или дисциплинарно наказване, защото тя е доброволна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР