Една от целите в проекта на Националната стратегия за детето

...
Една от целите в проекта на Националната стратегия за детето
Коментари Харесай

Петков одобрява дете-центрирания подход на Стратегията за детето

Една от задачите в плана на Националната тактика за детето 2019-2030 година е да се подкрепят родителите при развъждане на децата, като се развива тяхната родителска подготвеност. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

По негови думи Стратегията преглежда благосъстоянието на детето като неразривно обвързвано с благосъстоянието на фамилията и с поддръжката за родителите.

Петков посочи, че визията на новия стратегически документ се показва в това всяко дете в България да живее и развива своя капацитет в здравословна, сигурна и насърчаваща развиването му среда, която подсигурява неговите права и богатство.

Социалният министър акцентира, че дейностите и ограниченията в тактиката следват виталния цикъл на детето от 0 до 18 години.

Този метод разрешава поддръжката от страна на страната да бъде ориентирана към децата и фамилиите в точния миг, в който те се нуждаят от нея, в сходство с възрастовите особености на детето, уточни Петков и добави, че по този метод се дава отговор по-адекватно на потребностите на детето, които са разнообразни в другите интервали на детството.

Според министърът методът, учреден на виталния цикъл, дава опция за обмисляне по интегриран метод, за интервенции с изключително внимание и поддръжка за фамилията, което е естествената и най-хубава среда за развиването на едно дете.

Стратегията се основава на " дете-центрирания метод ", посочи той и акцентира, че този метод слага детето и неговите ползи в центъра на политиките, стратегиите и услугите за децата и фамилиите.

Този метод преглежда детето като притежател на права, а не като въздържан обект на влияние от страна на възрастните, безапелационен бе Петков.

Според него една от главните насочни точки е разбирането, че развиването и поддръжката към децата следва да бъдат ориентирани към развиване на компетентности, нужни за живот през 21 век.

Петков акцентира, че по време на подготовката на тактиката е регистрирано и мнението на Съвета на децата към Държавната организация за протекция на детето.

Припомняме, по-рано през днешния ден в свое мнение до ръководителя на ДАЗД евродепутатът Ангел Джамбазки уточни, че Стратегията е видимо добре звучащ план, само че с доста подводни камъни. Той изрази мнение, че документът е врата към рискови практики и посягане над фамилията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР