Една от причините за развитието на болестта на Алцхаймер може

...
Една от причините за развитието на болестта на Алцхаймер може
Коментари Харесай

Промиване на мозъка ще лекува хората от Алцхаймер

Една от аргументите за развиването на заболяването на Алцхаймер може да е блокирането на специфични канали в мозъчните съдове, посредством които се извежда белтъчният „ боклук “.

Тяхното наново отваряне и промиване на мозъка може да избави пациентите от тази болест, пишат ирландски медици в сп. Science Advances.

Смята се, че Алцхаймер се провокира от натрупването на патогенно вещество в невроните – белтъка бета-амилоид. Той се образува от „ отрязъци “ на белтъка APP, който взе участие в процесите на ремонт на повредените неврони и образуването на връзки сред тях.

Нарушенията в преработката и унищожаването на този белтък водят до появяването на бета-амилоидни плаки и унищожаването на нервни кафези. Наскоро учените са изяснили, че заболяването на Алцхаймер може да е заразна.

Джеймс Кини (James Keaney) от Тринити колидж в Дъблин (Ирландия) и сътрудниците му разкрили още една евентуална причина за развиването на тази болест и метод за нейното лекуване, като изучавали структурата на мозъка в главите на няколко хора, умряли от Алцхаймер, а също провели опити на гризачи.

Нашият мозък е изолиран от целия останал организъм от по този начин наречената хематоенцефална преграда – компактен пласт от специфични кафези астроцити, заобикалящ всички кръвоносни съдове на мозъка и не промокаем в него нищо с изключение на О2 и хранителни субстанции.

Както изясняват учените, тази преграда не се явява монолитна стена, а набор от самобитни кафези – „ тухли “, сред които има неголеми канали, по този начин наречените плътни контакти. Те съставляват стени от две прилежащи кафези, съединени между тях от молекулите на два специфични белтъка – клаудин и окклудин.

© James Keaney

В обикновено положение тези канали са блокирани и през тях не могат да обхванат даже най-малките молекули, само че при нужда те могат да бъдат отворени. Както посочили опитите, тези канали играят значима роля в битката на мозъчните кафези с бета-амилоида.

Например, когато учените въвели разтвор от този белтък в мозъка на здрави гризачи, ширината на „ плътните контакти “ се увеличавала, което разрешавало на белтъчните плаки да изоставен мозъка и да отидат в кръвоносната система, където ги унищожавали имунните кафези.

Това се случвало, защото наличието на „ отрязъци “ на белтъка АРР карало клетките на хематоенцефалната преграда да престанат да създават клаудини и окклодини, вследствие на което каналите се отваряли и започвали да пропущат по-големи частици „ белтъчен отпадък “ от нервните тъкани.

„ Подобно „ промиване “ на мозъка, явно, не протича в съдовете на мишки и хора, страдащи от Алцхаймер, вследствие на което бета-амилоидът последователно се натрупва в нервните тъкани и унищожава невроните, последователно лишавайки индивида от памет и живот.

Въпросната система за самопочистване на мозъка, както се надяват учените, може кардинално да се употребява за „ избутване “ на антитела, обезвреждащи плаките от бета-амилоид, през хематоенцефалната преграда, което ще разреши да се почиства мозъкът на болните от белтъчния отпадък.

Освен това насилствената активация на тези канали сама по себе си може да помогне на хора, страдащи от Алцхаймер, или изцяло да се избавят от нея, или да забавят нейното развиване, заключават учените.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР