Една от причините над 90% от пушачите да са наясно

...
Една от причините над 90% от пушачите да са наясно
Коментари Харесай

Пушачите не спират цигарите заради нереалистичен оптимизъм

Една от аргументите над 90% от пушачите да са наясно в елементи с рисковете, които води след себе си пушенето и все пак да не престават с нездравословния си табиет, е т.нар. нереалистичен оптимизъм. Така учените назовават положението, при което хората осъзнават опцията да се разболеят от рак на белия дроб, различен тип онкологично заболяване или да развият сърдечно-съдови заболявания, само че да не стопират цигарите поради концепцията, че “няма да се случи на мен ”.

Начините и инструментите, които могат да оказват помощ за смяната на нездравословните привички, с акцент върху прекъсването на тютюнопушенето, са множо значима тематика, безапелационни бяха учените по време на уебинар, проведен от Международна асоциация за надзор на тютюнопушенето и понижаване на вредата (SCOHRE) в партньорство с английския университет Оксфорд Брукс.

" Няма вълшебен бутон да накараме пациентите да създадат това, което би трябвало. Посланията мъчно доближават до тях, когато те не желаят да създадат дадената смяна “, уточни главният преподавател на семинара, Кула Асимакопулу, професор по здравна логика на психиката и заместник-декан по научните проучвания в университета Оксфорд Брукс във Англия.

Обединеното кралство е известно с една от най-ефективните и прогресивни политики за отричане от тютюнопушенето. Държавната поддръжка за пушачите, които желаят да се откажат от нездравословния табиет включва стимулиране за прекосяване към електронни цигари и поведенческа поддръжка от психолози по специфични стратегии.

Защо хората считат, че поведенченската смяна е сложна?

По думите на здравния психолог 50% от лекарските препоръки към пациенти се не помнят на момента. Данните от изследване измежду пациенти и здравни експерти откриват, че експертите помнят повече от пациентите си. Хората помнят повече какво ги е довело в лекарския кабинет, само че не помнят никаква рекомендация, която са получили в него, която се отнася до бъдещето им. Освен нереалистичния оптимизъм, пушачите не стопират да пушат и поради несъответствуващите послания - да вземем за пример основаването на боязън от рисковото държание посредством ужасяващите картинки върху кутиите цигари не работи и аргументите са чисто психически, считат учените.

" Причината за това е, че хората реагират друго в обстановка на боязън. Например гледайки картинките върху кутиите цигари част от хората ще си помислят: „ Тук сме, с цел да ни е хубаво, не е задължитело да е постоянно “. Други ще практикуват философията: „ Да, разбрах. Но това няма да се случи на мен “, изяснява здравният психолог.

Навиците и премиите

Навиците са нещо, което вършим без да мислим доста – те са автоматизирано държание. В здравно отношение те задействат обещано държание за заплащане – хората пушат или пият, когато желаят да си починат. Например, в случай че в петък вечер желаете чаша алено вино, я възприемате като премия за миналата седмица, в която сте работили.

" Ако да вземем за пример навикът ви е в петък да излезете с другари и да пушите, това което би трябвало да извършите е да замените този табиет с друга „ премия “, с цел да е ефикасен методът ви за отричане на цигарите. Старият метод да се премиите би трябвало да бъде разрушен и сменен с друго държание – да вземем за пример да се насочите към здравословния метод на живот и да отидете на фитнес. След известно време ще се почувствате наградени от достиженията си върху физиката си “, споделя заместник-деканът по научните проучвания в „ Оксфорд Брукс “.

Установено е, че образуването на новия табиет лишава от 18 до 254 дни, а нещастните хора по-трудно трансформират навиците си.

" Много е значимо дали обществото поддържа тези старания да измененията навиците, както и какъв брой настойчиво се пробвате да го извършите. Някои характери са по-трудни в това отношение и е по-трудно да изпитат наслаждение по различен метод и да заменят нездравословния табиет “, разяснява проф. Асимакопулу.

Електронните цигари са първата крачка към отхвърли от пушене

" Преминаването на електронни цигари може да се окаже тъкмо поддръжката, с която пушачите да не се връщат към нездравословния табиет. Електронните цигари са средство, което е сполучливо за отричане от тютюнопушенето и опитът потвърждава това “, съобщи и доктор Карл Лунд, откривател в Норвежкия институт по публично здраве. Норвегия е една от страните, в която пушенето е на изгубване паралелно със замяната му с бездимни произведения като тютюн за орална приложимост, известен в страната като снус.

От позиция на държанието си, в никакъв случай не вървим напряко – систематично опитваме да променим навиците си, само че има дълъг път до постигането на тази цел.

„ Всяка стъпка отвън нездравословния табиет и всеки инструмент, който можем да използваме, може да бъде поддръжка за отричане на нездравословното държание. От научна позиция няма логичност да не вървим последователно към отказването от цигарите, замествайки изцяло тютюнопушенето с другите възможности с понижена щета “, разясниха още откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР