Една от планетите в системата на най-близката до Земята звезда

...
Една от планетите в системата на най-близката до Земята звезда
Коментари Харесай

Живот може да има и на най-близката до нас екзопланета

Една от планетите в системата на най-близката до Земята звезда Проксима Кентавър е евентуално годна за живот, заяви ТАСС, базирайки се на съветски учени.

Авторите на проучването от Института по геохимия и аналитична химия " Вернадски " са стигнали до това умозаключение, откакто са оценили водното наличие на трите планети от тази звездна система.

" Към днешна дата от над пет хиляди известни екзопланети най-близки до Земята са тези в системата на Проксима Кентавър, като екзопланетата С е оттатък линията на заледяване, до момента в който екзопланетата В може да бъде евентуално обитаема. Нашите учени са създали оценка на доставката на ледени първоначални тела, от които са се образували планетите. Те са открили, че количеството вода, доставено на екзопланета В, може да надвиши количеството на водата, доставено на Земята от зоната на планетите-гиганти, както и масата на водата в земните океани ", споделя Сергей Ипатов от изследователския екип.

Учените са пресметнали, че масата на звездата Проксима Кентавър е към 10 пъти по-малка от тази на Слънцето. Същевременно планетата В се намира в обитаемата зона по-близо до звездата, в сравнение с до линията на заледяване.

Масата на планетата B е малко по-голяма от земната. Водата, нужна за живот на тази планета, може да е доставена от покрайнините на орбитата на планета С. В същото време третата планета D е по-близо до звездата от планетата В, а масата й е към четири пъти по-малка от нейната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР