Една от първите задачи по същество на 48-ото Народно събрание

...
Една от първите задачи по същество на 48-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Ще има ли България своя реформиран Антикорупционен закон?

Една от първите задания всъщност на 48-ото Народно заседание е разискването и приемането на антикорупционния закон.

Той се трансформира в тематика на доста разногласия в предходния парламент, а разликите във вижданията за това по какъв начин би трябвало да се случи промяната доведоха до отдръпването на " ИТН " от ръководещата коалиция и до свалянето на кабинета " Петков ", съгласно " Продължаваме промяната ".

Сега на дневен ред е още веднъж техен законопроект, който е включен за разискване на първо четене като първа точка в дневния ред на новата парламентарна комисия по правни въпроси за 2 ноември (сряда), пишат сътрудниците от " Дневник ".

Паралелно с това, законодателни промени, свързани с Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) предложи и служебния кабинет.

Законопроектът е направен от министерството на правораздаването и служебния министър Крум Зарков.

Макар публичното разискване по него да е минало, неговите хрумвания за промяна не са в дневния ред на комисията и не е известно дали ще бъде обсъждан още през днешния ден или на друго съвещание.

Собствени хрумвания за промяна на КПКОНПИ в предходното Народно заседание имаха и от " Демократична България ", само че в този момент техните оферти за ремонти не са импортирани.

Предложения имат и от Българска социалистическа партия, които през 2019 година внесоха законопроект, подготвян от Зарков, тогава народен представител, само че те по този начин и не бяха признати.

Сега обаче въпросът за антикорупционната промяна би трябвало да бъде решен и по друга причина - той е част от уговорката на България да одобри общо към 20 законопроекта, включени в Плана за възобновяване и развиване и от които зависят заплащания и европейско финансиране.

На пръв взор наподобява предложенията за промяна ще съберат нужното болшинство, най-малко на първо четене.

" За " промяна на органа се афишират вносителите " Продължаваме промяната " и някогашните съдружни сътрудници от " Демократична България " и Българска социалистическа партия, а от няколко дни и ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат законопроекта.

Радомир Чолаков, който е народен представител от най-голямата парламентарна партия, само че и ръководител на комисията по правни въпроси, съобщи, че ще заявява кардинална поддръжка, с цел да не бъде упреквана партията в това, че саботира правосъдната промяна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР