Една от първите необходими промени трябва да бъде тази, в

...
Една от първите необходими промени трябва да бъде тази, в
Коментари Харесай

Д-р Иван Кокалов: 50% от средствата по клиничните пътеки трябва да отиват за заплати

Една от първите нужни промени би трябвало да бъде тази, в която най-малко 50% от средствата по клинични пътеки да отиват за заплати. Освен това би трябвало да има и правила по какъв начин да се разпределя спомагателното материално стимулиране - там е заровено кучето на началните заплати, с цел да не може един да е свинско, а различен - зеле. Това съобщи доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ " Социална отбрана, сигурност и здраве при работа. "
По думите му би трябвало да има правила за разходване на ограничавания публичен запас, както и да се прави оценка качеството и да се заплаща за качество, а не за количество, а не болния да се връща след месец още веднъж за лекуване в болничното заведение.
Относно митингите на чиновниците от педиатричната болница в София Кокалов съобщи: " Педиатрите са в цяла България, освен в тази болница. Казусът там е малко по-различен  - има неточности на мениджмънта... Не зная за какво считат, че като минат на бюджета към министерството ще е по-добре. "
Припомняме, че след среща с министъра на опазването на здравето ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров съобщи, че " всички пътеки, свързани с педиатрия и пулмология би трябвало да бъдат нараснали след 1 юни с преподписването на Анекса към Националния рамков контракт (НРД) 2018 ".
Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на цената при някои клинични пътеки по детска хирургия, които са с висока обществена значителност, огромен размер и трудност.
След срещата министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи: " Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент слагаме върху педиатрията и пулмологията, само че това не значи, че няма да има нарастване и на цените и на други пътеки ". Предстои от Министерство на здравеопазването и НЗОК да създадат разбор на импортираните от БЛС оферти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР