Една от най-впечатляващите естествени арки в света се намира в

...
Една от най-впечатляващите естествени арки в света се намира в
Коментари Харесай

Бери Хед - арката от приказките в Нюфаундленд

Една от най-впечатляващите естествени арки в света се намира в Канада, в провинция Нюфаундленд. Тя носи името Бери Хед и съставлява солиден мост от скали, който свързва два бряга.

Бери Хед се извисява на 18 метра над морското ниво и е дълга 40. Дебелината на сводестия монолит доближава повече от 10 метра, а през съвсем кръглия " прозорец ", формиран от пирамидалните скални издатини, може да забележим прелестното синьо море.

В природата има доста сходни арки, само че Бери Хед се отличава със своя изумителен размер. Арката е толкоз огромна, че по скатовете й порастват голям брой дървета. Слоят на почвата, който разрешава смърчовете да станат много високи, е доста тъничък спрямо големия масив от скали под него.

Всъщност върху скалите има дребна гора. Цели колонии от редки морски птици гнездят на повърхностите на крайбрежната арка, в това число тънкоклюна кайра и гакарка. Това е по този начин, тъй като Бери Хед е и главният директен пункт за мигриращите птици.

Арката е една от главните забележителности на Канада и доста туристически организации провеждат специфични екскурзии до нея, пишат от Life Globe. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР