Една от най-важните емблеми на - Паметникът на Свободата, се

...
Една от най-важните емблеми на - Паметникът на Свободата, се
Коментари Харесай

Паметникът на Свободата в Русе се руши, алармира реставратор

Една от най-важните емблеми на - Паметникът на Свободата, се нуждае от незабавен ремонт. За това алармира художникът реставратор Ясен Янков, който е един от тримата експерти в Русе с лиценз на Националния институт за недвижимо културно завещание. От консервация се нуждаят както гранитните плочи, по този начин и металните елементи на монумента.

Горният пласт на гранитните блокове се лющи и по цокъла, и по главната структура, на всички места се виждат петна, където гранитът се е изронил. Фугите се пълнят с вода, която през зимата замръзва, а това също разрушава съществено творбата на италианския ваятел Арнолдо Цоки, споделя Ясен Янков, представен от " Утро ".

Металните болтове, закрепващи барелефите с баталните подиуми, са ръждясали и водата, която се стича от тях по тялото на паметника, е обрисувала грозни ръждиви петна, създаващи усещане, че повърхността е мощно зацапана и повредена. Същият " резултат " се вижда и по пилоните в профил на паметника, където горната част е непокътната чиста, а долната половина е тъмнокафява от ръждясалите железни пояси. Фигурата на Свободата също се нуждае от реституция, а най-много постаментът, който за разлика от благородната 110-годишна патина на статуята е блестящо и натрапчиво позеленял, сочи Ясен Янков.

Експертът изброява дълъг лист с действия, които час по-скоро би трябвало да се извършат за възобновяване на паметника. Всички железни елементи - в това число оръдията, веригите, пръстените на пилоните - би трябвало неотложно да се почистят, да се в профил ръждата и да се предотврати последващото й появяване; болтовете би трябвало да се пломбират с месингови капачки; фугите да се обработят. Но би трябвало да се стартира с почистването на камъка, споделя Янков и акцентира, че едвам откакто се смъкна падащият горен пласт, ще се мине към консервацията.

Притеснен от положението на паметника, който се разрушава, той повикал експерти от София, с цел да огледат дружно русенската емблема.

" Аз я следя от дълго време, само че предходната година, когато се наложи дълго и усърдно да го разчиствам след едно гражданско бдение, на което русенци бяха набучили по целия монумент свещи, даже и по барелефите, тогава в действителност се тормозих ", споделя Ясен Янков.

Той си направил труда да отиде в Севлиево и в София, с цел да види по какъв начин наподобяват другите два паметника на Арнолдо Цоки - севлиевската скулптура и паметникът на Цар Освободител. При тях нищо не е мръднало, нямат никакви проблеми - открил Янков. След диалог с специалисти станало ясно, че паметникът в Русе страда най-много от климатичните особености в града, прочут като най-горещ през лятото и най-мразовит през зимата. Към това като се прибави и неналичието на грижи - и картината става приключена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР