Една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол лансира

...
Една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол лансира
Коментари Харесай

„Вила Ямбол“ пусна Сира в серията KABILE

Една от най-старите мазета в Южна България Вила Ямбол " стартира ново вино към серията си KABILE , от аристократичния вид Сира . Той е все по-популярен и издирван у нас. Ако допреди няколко години бе чужд, сега Сира-та е четвъртият най-разпознаваем вид след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

Новото вино KABILE Сира е годишна продукция 2016. Отличава се като ароматно и сложно вино, с гладка и мека конструкция. Цветът е характерен за сорта - тъмнорубинен с пурпурна дълбочина. На нос се усеща черна череша, тъмна стафида и елегантна барикова зрялост. Вкусът е богат и плодов, с лют край и вкусен послевкус. Има отличен енотечен капацитет. А цената му е към 8 лева Да се сътвори качествена българска сира изисква време, защото сортът е взискателен към климатичните условия - цъфти относително рано, узрява рано и има потребност от тъкмо несъмнено количество топлота. Досега серията KABILE на „ Вила Ямбол " включваше пет виновност: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, алено Мерло и Каберне Совиньон и алено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Марката е въодушевена от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката са били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на виновността с тази марка. „ Искахме да изчакаме лозята да доближат най-хубавата си форма, до момента в който предложим на пазара една в действителност качествена Сира. Освен, че се получи доста вкусно и уравновесено вино, уместно за специфичните моменти и вечери с обичаните хора, това е артикул и с добър капацитет за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си старания да вкараме и най-хубавото от района, т.е. нашата Сира да има избрана характерност ", споделиха от екипа на „ Вила Ямбол ".

Сира е единственият измежду класическите червени сортове, който можете да срещнете с две признати имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите настояват, че употребяват истинското име на сорта, водени от легендата, че той произлиза от античен персийски град на име Шираз. Днес е най-разпространеният червен вид в Австралия, станал емблематичен за мнозина винопроизводители там. На Стария континент от него се вършат фамозните виновност Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. И една забавна детайлност - Сира се приема като един от най-мъжествените сортове защото дава виновност с добър капацитет за отлежаване, които чудесно се комбинират с пури.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР