Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини – Тоска, ще

...
Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини – Тоска, ще
Коментари Харесай

Великолепното сопрано Таня Иванова е Тоска във вторник в Летния театър-Бургас

Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини – " Тоска ", ще извърши откритата сцена на Летния спектакъл в Бургас на 9 август от 20.30 часа с красива музика, трагични пристрастености, трансформирали трагичния сюжет в емблематичен – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите усеща, противостоящи на коварството и подмолните проекти. Под вещата палка на маестро Иван Кожухаров, който още веднъж направи възторг с последния театър на " Аида " на 2-ри август в Летния спектакъл, ще бъде разказана една тъжна история с съдбовен край – апотеоз на същинските усеща и непредадено достолепие. Маестро Кожухаров създава – вещо, с доста отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки подробност от изумителната Пучиниева партитура, с цел да бъде показан приключен музикално‐артистично‐естетичен артикул – с душа и заряд.

Режисурата на " Тоска " е на доцент доктор Александър Текелиев – като постановъчните търсения подчертават върху дълбокото проучване на човешките дейности, аргументите, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев. Роматичната сюжетна линия на " Тоска " е разтърсваща с трагичната си развръзка. Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от любов и пристрастеност Флория Тоска и надареният художник Марио Каварадоси – със свободен дух, само че пленено от обич сърце. Две души, дръзнали да се опълчват на жестоките правила на един недопечен свят. Тяхната чиста любов е под жестоката сянка на властния изверг, от който цялостен Рим трепери – Барон Скарпия. Синхронично на театралното деяние и сюжетната логичност, се редуват и театралните резултати – видеомапинг, пресъздаващ разнообразни стадии от трагичните прекарвания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо прочувствения резонанс, подбуден от трагичните събития.

 Таня Иванова, Тоска Таня Иванова, Тоска Източник: Държавна опера-Бургас
В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на възприятията си Флория Тоска бургаската аудитория ще има удоволствието да види още веднъж превъзходното сопрано Таня Иванова /гост/. Тя бе запаметяваща се Тоска в ролята и в спектакъла на 12 май т. год. в залата на Държавна Опера Бургас. Очарователната Таня Иванова е музата и дългогодишна спътница в живота и на сцената на незабравимия международен тенор Камен Чанев, с който са имали вълнуващи взаимни изяви в Бургас. Като нейния обичан, с който ги свързва красива обич, белязана с трагичност и неизбежност – Марио Каварадоси, на бургаска сцена излиза блестящият тенор Ивайло Михайлов /гост/. В ролята на подлия и лицемерен Барон Скарпия ще се превъплъти брилянтният баритон Марян Йованоски, за който ролята е коронна. Солистът на Националната опера и балет в Скопие, Северна Македония ще бъде същински артистичен ураган в радикално друго амплоа – в ролята на Фигаро в комичната опера от Джоакино Росини " Севилският бръснар " – на 24-ти август т. год. на сцената на Летен спектакъл – Бургас.

Като избягалия пандизчия Чезаре Анджелоти и някогашен консул на тогавашната свободна Римска република на сцената излиза басът ДелянСлавов, който бургаската аудитория и гостите на града имаха удоволствието да чуят и видят в прелестно построените функции на Тимур в " Турандот " /22 юли/ и Рамфис, висш сановник на Египет – в " Аида " /2 август/. Чудесен е целият артистичен състав – в облиците на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, в ролята на Овчарчето влиза Лина Пеева. В спектакъла вземат участие оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прелестните артисти от Детски хор " Милка Стоева " с диригент Светла Стоева. Младите хористи неотдавна участваха сполучливо в няколко прояви на Бургаската опера – в " Кармен " от Жорж Бизе, също под диригентската палка на Иван Кожухаров, във Великденския концерт с диригент Йордан Дафов, както и в " Турандот " – на 22‐ри юли на сцената на Летния спектакъл в Бургас.

 Таня Иванова, сопран Таня Иванова, сопран Източник: Държавна опера-Бургас
За Таня Иванова, сопран /гост/ - Флория Тоска:
Tаня Иванова приключва Националното музикално учебно заведение " Проф. Любомир Пипков " и по-късно ДМА " Проф. Панчо Владигеров " в София. Започва своята професионална кариера като мецосопран, дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Елена от оперетата " Хубавата Елена " на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев. Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и за малко натрупва стабилен репертоар от функции като Тоска, Мими (Бохеми), Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай ) на Пучини, както и Одабела (Атила), Елизабет (Дон Карлос ), Лейди Макбет (Макбет ), Аида от едноименната опера на Верди. През 2013 година записва арии от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Антонин Дворжак в Българското национално радио под диригентството на Иван Ангелов. През февруари 2015 година прави своя дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, следва посещение в ролята на Чо-Чо-Сан от " Мадам Бътерфлай” на същия композитор. От сезон 2014/2015 е солист на опера Пловдив, за момента е солист и на Старозагорската опера.

 Ивайло Михайлов, тенор, Каварадоси Ивайло Михайлов, тенор, Каварадоси Източник: Държавна опера-Бургас
За Ивайло Михайлов, тенор /гост/ - Марио Каварадоси:
През 1997 година придобива бакалавърска степен по класическо пеене в Държавната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " – София в класа на Валери Попова. През 2002 година специализира в Академията " Борис Христов " в Рим, където учи под управлението на Джузепе Тадеи, след което продължава в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. Най-продължително е образованието му при Калуди Калудов.

Придобива магистърска степен по вокална педагогика от Нов български университет в класа на проф. Руско Русков (2002), по " Арт мениджмънт " от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Живка Бушева (2010) и по " Музикално-сценична постановка " от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Павел Герджиков. Дебютира като режисьор с операта " Бастиен и Бастиена " от В. А. Моцарт.Участва в ролята на Ернани година като от едноименната опера на Джузепе Верди в копродукцията на Софийската национална опера и балет и Варненска опера ( 2012). Гостува в Румъния, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Полша, Япония и други През 2013/14 той е ментор и арбитър в първото издание на Pop star to opera star – Виетнам и вокален възпитател в X-factor. Има записи за БНР, Българска национална телевизия, VTV и RAI. От 2018 година е в солистичния състав на Държавна опера – Стара Загора.

Репертоар: Алфред Жермон ( " Травиата " ), Васко да Гама ( " Африканката " ), Дамян ( " Хитър Петър " ), Дон Алваро ( " Силата на Съдбата " ), Ернани ( " Ернани " ), Граф Ричард ( " Бал с маски " ), Дон Хозе ( " Кармен " ), Илия ( " Луд гидия " ), Каварадоси ( " Тоска " ), Неморино ( " Любовен балсам " ), Пинкертон ( " Мадам Бътерфлай " ), Радамес ( " Аида " ), Ринучо ( " Джани Скики " ), Рудолфо ( " Бохеми " ), Фентън ( " Фалстаф " ), Фауст ( " Фауст " ), Херцогът на Мантуа ( " Риголето " ), Хофман ( " Хофманови разкази " ).

За Марян Йованоски, баритон – Скарпия
Свири от дете на пиано и виолончело. Вокалният му гений е открит в музикалното учебно заведение в Битоля, Македония. Завършва образованието си в НМА " Панчо Владигеров " – София в класа на доцент Иванка Нинова. Дебютът му е през 2002 година в Македонската опера и балет в Скопие, където работи и до през днешния ден редом с работата си в Държавна опера – Бургас. Две години работи взаимно с огромния бас Никола Гюзелев, от който усвоява оперната техника. Участва във фестивала " Кланг Боген " във Виена. Носител на втора премия от състезанието " Гена Димитрова ". Познат на публиката в Съединени американски щати, Германия, Хърватия, Марибор, Виена, Астана. Партнирал на сцената на Елена Образцова, Калуди Калудов, Ренцо Дзулиан, Янес Лотрич, Миро Солман, Ана Дурловски, Игор Дурловски, Джована Казола, Елизабета Фарис, Валерия Сепе, Ана Лукреция-Гарсия, Елиа Тодиско и други

 Таня Иванова, Тоска Таня Иванова, Тоска Източник: Държавна опера-Бургас
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР