Една от най-големите пречки пред електромобилите и тяхното по-масово използване

...
Една от най-големите пречки пред електромобилите и тяхното по-масово използване
Коментари Харесай

Учени измислиха как електромобилите да се зареждат по-бързо

Една от най-големите спънки пред електрическите автомобили и тяхното по-масово потребление безспорно е времето, за което се зареждат техните акумулатори.
От няколко часа до цяла нощ – всички модели на пазара оферират не доста оптимистични индикатори, когато погледнем характерностите в графата време за зареждане.

Учени в Съединени американски щати обаче настояват, че са съумели да намерят решение на този проблем и напълно скоро притежателите на електрически автомобили ще могат да го вършат за времето, което сега прекарват на една бензиностанция с актуалните си коли.

Проблемът сега е в региона на химията, защото в случай че батериите се зареждат на ниска температура, литият в тях се метализира и йоните му стартират на покриват анода на батерията. С това се намалява нейната продуктивност. Поради тази причина сега акумулаторите първо се нагряват и чак по-късно се зареждат, само че това също води до повреди при батериите.

Решението съгласно учените химици се крие в метода, при който те първо нагряват, а след това охлаждат батериите благодарение на никелово фолио. То е обвързвано с негативния полюс на батерията от едната си страна, а от другата играе роля на трета клема в акумулаторния блок. По този метод батерията се нагрява за секунди.

С сходни способи екипът на учените е съумял да реализира зареждане за до 500 км пробег в границите на 10 минути, като батериите по този метод ще имат към 2500 цикъла или общ пробег за возилото от 700 000 км преди батериите да би трябвало да се сменят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР