Една от най-големите и със сигурност най-важната в последните години

...
Една от най-големите и със сигурност най-важната в последните години
Коментари Харесай

На фона на скандали: КЗК даде Булсатком на United Group

Една от най-големите и сигурно най-важната в последните години договорка на телеком пазара у нас преодоля решаващо затруднение. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди придобиването на " Булсатком " от United Group - компанията притежател на Vivacom и " Нова Броудкастинг Груп " у нас, научи Money.bg от свои източници.

Това се случи малко повече от месец, откакто антимонополният орган разгласи, че стартира задълбочено пазарно изследване. В практиката на Комисия за защита на конкуренцията мъчно може да се откри различен случай, в който толкоз бързо анализът е разрешавал изговаряне - изключително за такава договорката от голям финансов и публичен интерес.

Решението провокира голям скандал, който стигна и до Народното събрание.

Защо е значимо

" Булсатком " дълги години беше водач в областта на цифровата телевизия у нас, а също така посредством лични вложения и придобивания стана и интернет снабдител в доста обитаеми места. Някои амбициозни, само че неудачни инициативи като личните спътник и 4G мрежа, обаче, сътвориха съществени проблеми на компанията.
 Спас Русев е придобил
Спас Русев е придобил " Булсатком " за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

В телеком бранша се стигна до същинска война, откакто в края на 2022 година " Булсатком " беше закупена от Спас Русев (бивш притежател на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а по-късно инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.
 United Group признаха, че са финансирали договорката на Спас Русев за
Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за " Булсатком "

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за " пълзящо " придобиване на водещия по това време ефирен снабдител у нас - изказване, което актуалният кандидат-купувач отхвърляше. В последна сметка, обаче, на 9 ноември United Group публично разгласи желанието си да купи " Булсатком ".
 Собственикът на Vivacom United Group купува Булсатком
Собственикът на Vivacom купува Булсатком

Компанията стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom

Междувременно, Комисия за защита на конкуренцията по този начин и не се произнесе по миналата договорка - придобиването на " Булсатком " от Спас Русев. " A1 България ", Yettel, bTV Media Group, КТ " Подкрепа " и ред други заинтригувани страни нападнаха придобиването на телевизионния и интернет снабдител от United Group с претекста, че групата ще господства на пазара и това може дори да ликвидира по-малки компании в бранша, както и медии.
 Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване на договорката за
Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване на договорката за " Булсатком "

bTV видяха екзистенциален риск в желанието на United Group да придобие доставчика

" Vivacom се пробва да избави народен платформен оператор ", беше тезата на UG, съгласно които след договорката няма да имат господстващо състояние.
 United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор
United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор

Заемът за Спас Русев и решението за придобиване на " Булсатком " са две самостоятелни интервенции, безапелационни са от групата

Какво споделя Комисия за защита на конкуренцията

Според решението, информация за което се появи в " " още през вчерашния ден, United Group би имала 41% пазарен дял след придобиването на " Булсатком " и по този начин не може да се приказва за господстващо състояние.
 Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор
Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Телекомът ще апелира в съда решението на Комисия за защита на конкуренцията за инфраструктурата на " Булсатком "

Това е по този начин, тъй като телевизионните клиенти у нас съгласно Комисия за защита на конкуренцията са с 500 000 повече, в сравнение с са в отчета на съответстващата Комисия за контролиране на известията. Общият им брой става 3 млн. след прибавянето на ползвателите на стрийминг платформи от вида на Netflix. Подобна теза развиваше и United Group.

Антимонополният орган се " обляга " на КРС и по различен значим миг - като правоприемник на БТК, Vivacom е притежател на по-голямата част от каналната мрежа, в която се поставят кабели.

Комисия за защита на конкуренцията като цяло е на мнение, че договорката няма значително да промени пазарната обстановка, не са нужни спомагателни ограничения и разпорежда неотложно осъществяване.

Решението предстои на обжалване.

Вторични земетресения

Часове, откакто стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията върви към одобрение на поглъщането, тематиката стана политическа.

" Ако е правилно, че на следващия ден Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще утвърди договорката сред " Юнайтед груп " и " Булсатком ", това доста ни тормози ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и добави, че е притеснително, в случай че комисията просто утвърди без никакъв коментаррешение, което ще се отрази на хиляди българи.

" Политиците нямаме работа да дефинираме активността на регулаторите. Смятам, че е неприемливо да се бутаме там ", съобщи на собствен ред Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Още при започване на днешния ден от United Group реагираха остро. " Г-н Петков разяснява евентуалното бъдещо решение, учредено на клюки и догатки, популяризирани в медиите. По този метод господин Петков се пробва да повлияе на бъдещото решение на самостоятелния регулатор ", показаха от групата в своя позиция.

Комисия за защита на конкуренцията, която все още на писане на този материал (13:45 часа на 1 февруар 2024 г.) не е качила решението на уеб страницата си, също излезе с позиция по адрес на думите на Петков: " Комисията показва сериозното си терзание от сходни изявления в медийното пространство, които съставляват опит за сериозна интервенция в активността ѝ и в самостоятелното практикуване на пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията. По създание те демонстрират както непознаване на процедурите, в границите на които Комисията работи, само че и показват тенденциозна погрешна оценка за активността на Комисия за защита на конкуренцията и осъществяването на пълномощията ѝ ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР