Една от най-дълго пазените тайни в България беше разбулена по

...
Една от най-дълго пазените тайни в България беше разбулена по
Коментари Харесай

Румен Гечев неочаквано разкри: Златото на България е 41 тона, 27 са в частната Bank of England

Една от най-дълго защитаваните секрети в България беше разбулена по време на чуването на двамата претенденти за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански и Андрей Гюров в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, оповестява Стандарт.

Цончо Ганчев от " Възраждане " зададе въпрос къде се намира златния запас на страната. Това накара ръководителят на комисията Румен Гечев да си глътне езика, съобщавайки вест, която бе съзнателно защитавана в държавна загадка в продължение на десетилетия. От депутата се разбра, че златото на България е 41 тона, 27 от които се пазят в частната Bank of England, останалите 14 са у нас.

Народният представител попита дали ще си приберем кюлчетата от Острова поради войната в Украйна. " Колега, апелирам ви, да не размятаме пред цяла България кюлчета ", скочи Гечев.

Каримански съобщи, че не счита за удачно да подхващаме стъпки към преместване на съкровищата ни, тъй като нито знае какви са точните контракти, нито дали има наказателни клаузи по тях.

Той напомни, че златото сега е в на рекордно високи нива и даде обещание, че когато влезе в централната банка, би излязъл с отчет по тематиката до Народното събрание.

По данни на Българска народна банка златните запаси на България възлизат на 40.83 тона към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото.

Това отрежда на страната и 52-ро място измежду страните с най-високи златни запаси.

За последно България е нараснала златните си запаси през първата половина на 2020 година, когато Българската национална банка закупи към 350 кг злато.

Златото съставлява 6.09% от общата стойност на запасите на станата ни. Общата стойност на формалните аварийни активи на България възлиза на 31.6 милиарда евро към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Българската национална банка.

Стойността на златото в аварийните активи (включително златни депозити и суап) доближава 2.08 милиарда евро по пазарни цени към края на единадесетия месец на предходната година. Обемът на златните запаси възлиза на 1 311 милиона трой унции. Резервите в задгранична валута доближават 27.6 милиарда лв..
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР