Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да

...
Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да
Коментари Харесай

Забравете За Лъскавите Красавици От Сериалите! Ето Как Се Изглеждали Неземните Красавици От Харема! Архивни Снимки!



Една от многото пристрастености на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато пристигнал на власт,той основал в двореца първото публично фотостудио.



Ад-Дин Шах Каджар и фотграфът Севрюгин преди фотосесия

През 70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио съветският фотограф Антон Севрюгин и станал велможа фотограф на иранският държател. Севрюгин основал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна купа



Руският фотограф имал право да снима самият шах,неговите родственици от мъжки пол,придворните и прислужниците. А за себе си,шахът като буен поддръжник на фотографията,оставил правото да снима харема си,в който по исторически данни имало към 100 наложници.



Пълнотата,била основният аршин за хубост

Известно е,че Насер ед-Дин Шах самичък е прояваявал и съхранявал фотосите си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан,където в наши дни се намира музей.



Несравнимата Анис ал-Долех-любимата жена на шаха (вдясно)

Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че съгласно шиитските закони по тези времена било неразрешено да се снимат лицата на хората, още повече на дами. Само най-могъщият човек в страната можел да си разреши да нарушава закона.



Анис ал-Долех



Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)

Фотографиите на дамите оспорват,общоприетите показа за живота в харема-жените на шаха,изглеждат изцяло модерни за времето,гледат решително в обектива без да кокетничат и да наподобяват страхливо.



Насер пъкъл -Дин Шах Каджар с дами от харема си.

Може дори да се допуска, че измежду дамите в харема е имало другарски отношения-на някои от фотосите е запечатан харема на пикник.



Харемът на излет



Обитателките на харема не са гладували.

По фотосите може да се разбере какъв е бил усетът за дами на иранският монарх-всички дами са с естественото си окосмяване, с гъсти подписани вежди и добре поддържани мустаци.Добре се вижда,че дамите не са гладували и не са били обременени с физическа работа.Местните описват че в сбирката на Голестан има и голи фотоси,но те са надеждно скрити.





Жени от харема в балетни костюми

На доста от фотосите дами от харема са запечатани в къси рокли и чорапи,наподобяващи балетни костюми. И това не е инцидентно.
Известно е,че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ,посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата,той по този начин бил удивен от съветските балерини, че въвел за своите дами балетни костюми. Разбира се,можели да ги обличат единствено пред камерата.
Но това е единствено легенда

filterdigest.com/ adme.ru
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР