Една от групите чужденци, граждани на трети страни, за които

...
Една от групите чужденци, граждани на трети страни, за които
Коментари Харесай

Заетост на чужденци - научни работници, студенти и стажанти в България


Една от групите чужденци, жители на трети страни, за които има специфични разпореждания в законите за достъпа на до пазара на труда в страната ни, са научните служащи, студените и стажантите.

Тези правила са от огромно значение освен за самите лица, само че и за работодателите, които желаят да ги наемат. Особено значимо е тези правила да бъдат познавани от студените и стажантите, тъй като не са необичайност случаите на злоупотреби с труда им, който не е проведен по разпоредбите. Това основава условия тези лица да бъдат въвлечени в сивата стопанска система и надлежно да не могат да упражняват правата си. Става въпрос както за трудовите, по този начин и за обществените им права.

Какви са механизмите и изискванията, при които се наемат чужденци, жители на трети страни, които са научни служащи, студенти и стажанти, дава отговор Тодор Капитанов.

В наредбите на закона са обхванати две категории лица:

 istock istock
Студентите и стажантите.

Граждани на трети страни, които са студенти в постоянна форма на образование във висше учебно заведение в Република България, могат да упражняват краткосрочна претовареност след регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта. Регистрацията следва да бъде направена в период до 7 дни от началото на осъществяване на трудовата активност , при съблюдаване условията за издаване на позволение за дълготрайно престояване.

Продължителността на осъществяваната работа е лимитирана до:

1. 20 часа седмично по време на образователната година; и

2. по време на публично оповестените за съответното висше учебно заведение ваканции.

Тези условия се ползват и за претовареност до 6 месеца в границите на 12 месеца по отношение на осъществяване на образователна процедура , директно обвързвана с предмета на образованието на студентите.

Тези ограничавания в продължителността на осъществяваната работа допускат сключването на трудови контракти за осъществяване на работа през избрани дни в месеца или трудови контракти за несъмнено или несигурно време за работа при изискванията на ненапълно работно време.

 istock istock
Научните служащи.

Граждани на трети страни, които са признати като научни служащи за задачите на осъществяване на научноизследователски план по съглашение за банкет с научноизследователска организация . Те упражняват претовареност на територията на Република България без позволение за работа. Тази категория служащи и чиновници следва да се записва в Агенцията по заетостта от приемащата научноизследователска организация.

Срокът, за който могат да правят активност в България, се дефинира от периода на дълготрайност на плана.

Членовете на фамилията на жител на трета страна - теоретичен служащ, имат право да работят по трудово правно отношение и да реализират активност на свободна процедура на територията на Република България за периода на престояване на научния служащ при съблюдаване на условията на закона.

Справка:

член 36-39 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР