Една от големите тъканни банки у нас “Крио Сейв“ е

...
Една от големите тъканни банки у нас “Крио Сейв“ е
Коментари Харесай

Тъканната банка “Крио Сейв“ спира дейността си в България

Една от огромните тъканни банки у нас “Крио Сейв “ е спряла да приема нови клиенти от май месец, а предходната седмица е подала заявление за преустановяване на лиценза ѝ. Банката оперира в България от 2005 година и в нея стволови кафези от пъпна шнур на децата си съхраняват над 7500 фамилии. Съхранението на кръв и стволови кафези от пъпна шнур дава опция те да бъдат употребявани вероятно в бъдеще за лекуване на онкохематологични и други болести.

Причината за замразяването на активността на тъканната банка у нас е продажбата на част от бизнеса на компанията-майка. Собственикът на “Крио Сейв “ - холандското сдружение Есперайт (Esperite) се е споразумяло с полската тъканна банка PBKM, която е придобила бизнеса със съхранението на стволови кафези от пъпна шнур, само че не е съумяло да се споразумее за активността по събирането на нови проби и заради това тази активност е замразена. Неясно остава и бъдещето на българския клон.

“В бъдеще това може да сътвори информационни компликации за българските клиенти, само че те би трябвало да са спокойни за съхранението на пробите им, защото договорът сред “Крио Сейв “ и полската банка подсигурява непрекъснатост на процеса на предпазване според европейските наставления “, изясни пред Mediapool доктор Асен Пачеджиев, шеф на българския клон на “Крио Сейв “.

Част от договорката пропада

Тъканна банка “Крио Център България “ е част от интернационалната група “Крио Сейв “, която е една от най-старите и досега най-голямата биологична банка за кръв и тъкан от пъпната шнур в Европа. Оперира от 2000 година насам, като в България участва от 2005 година – в началото посредством медиатор, а от 2008 година непосредствено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР