Една от емблемите на град Копривщица – паметникът на Георги

...
Една от емблемите на град Копривщица – паметникът на Георги
Коментари Харесай

Срам! Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица се руши


Една от емблемите на град Копривщица – паметникът на Георги Бенковски, се разрушава. Малката община не разполага с задоволително средства за незабавна реституция. Паметникът на великия копривщенец Гаврил Хлътев, влезнал в историята под името Георги Бенковски, се издига на най-високото място над родния му град. Годишно той е посещаван от хиляди. Днес паметникът е рисков за туристите, оповестява bTV. "От няколко години всичко се разпада. Паметникът е рисков, тъй като се посещава от доста хора ", сподели кметът на Копривщица Генчо Герданов.
Величествената статуя на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от оповестяването на Априлското въстание. В основата ѝ са пет камъка: "Пет са морените, които символизират турското иго. И на тях е написано: "Ставайте, робове, аз не ща хомот! ", добави кметът. Проектът е на проектант Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години сигнализира, че паметникът се нуждае от незабавна реституция. Това в действителност е по този начин, защото за 42 години не е реставриран нито веднъж”, изясни Кунка Неделева от „ Дирекция на музеите”, гр. Копривщица. Паметникът е построен от гранитни блокове. Заради изобилните превалявания напролет на 1976 година строителите не съумяват да осъществят първичния план – обособените елементи да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал наливат смола. Затова през днешния ден паметникът е рисков.
Община Копривщица не разполага с задоволително средства за реституция. Преди месец общината стартира дарителска акция за спасяването на паметника на Георги Бенковски. Сумата досега обаче е минимална и не е задоволителна, отбелязва кметът. За цялостната реституция и обезопасяване на разпадащите се стъпала от метода към паметника са нужни най-малко 60 хиляди лв.. Дарителската сметка може да откриете в уеб страницата на община Копривщица.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР