Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета.

...
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета.
Коментари Харесай

Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си

Една нова тематика се прокрадва в живота на младите девойки. Тема, която може да окаже въздействие върху него отсега нататък и да го съсипе изцяло. А това автоматизирано я трансформира от тематика - в наложителен диалог, който най-добре тъкмо майките би трябвало да проведат.

Има една особена възраст на девойките - към 8-11 години. Когато още носят невинността на детството, само че в личните си очи те са пораснали. Вълнуват се от облекла, мода, желаят да са настоящи по някакъв метод - да се отличават и в същото време да спазят код, с цел да бъдат признати. Една възраст, която последователно се измества все по-рано и по-рано. Т.нар. " късно детство ", което предхожда пубертета, е изключително сензитивен интервал, който остава в сянката на " сложната възраст ", а измененията в него се отразяват директно на началото на пубертета. А от там нататък - нищо не се знае.

В тази възраст за нас те още са деца, само че би трябвало да знаем, че те са към този момент целева група. Но не на единствено на играчки и боклучави храни, а на промишлеността на хубостта. Една промишленост, която може да бъде смъртоносна безусловно и която притегля неустоимо дами от всички възрасти. Тя въздейства на образуването на отношение към тялото (body image), към полезността на външния тип.

Не си мислете, че е дребна за този диалог или че той не е значим колкото този за секса, тъй като постоянно става по този начин, че и първият й полов контакт може да бъде противен, тъкмо тъй като този диалог не се е състоял и тя не знае по какъв начин да възприема тялото си. И не ги подценявайте с: „ Всички хора са красиви по своему ” или „ Външният тип няма значение ”. Такива реплики просто ще ги отхвърлен. Самите ние, сякаш рационалните и наясно с това по какъв начин действа промишлеността, знаем, че привлекателната колежка ще бъде предпочетена за покачване. Знаем, че наднорменото тегло отблъсква близките и хората с подобен проблем се борят неистово да бъдат възприемани обикновено макар килограмите им – като дами, персони и част от обществото.

Защото това:



лесно се трансформира в това:



Днес живеем в свят, в който външният тип като че ли споделя всичко за нас и ние го оставяме да приказва вместо нас – тъй като е елементарно, тъй като може да се купи и тъй като по този начин ни убеждават. Но промишлеността навлиза по-дълбоко в подсъзнанието и това е добре премислена тактика. Тя внушава ненавист към телата, такива, каквито са сега, тя ни кара да се усещаме недоволни, фрустрирани, поддържа изкуствено у нас ниско самочувствие.

Резултатите са – милиони средства за диети, разкрасяване, пластични интервенции, козметика, фешън облекла. За да се осъзнаем и да разберем кое е „ вярното ”, кое „ допустимото ”, дамите по целия свят харчим още повече за списания, подвигаме рейтинга на телевизионни излъчвания и женски уеб сайтове. Всички тези курсове, тренинги, стратегии по самопомощ и приемане каквито сме в нашите недостатъци - по никакъв начин не е чудна тяхната известност.


Кампанията на " Виктория сикрет " (Victoria's secret Prefect body) стремително провокира реакции и слоганът беше заменен с A Body for Everybody

Машината на стилната и разкрасителна промишленост е съвършен затвор, от който елементарно излизане няма. И в случай че ние, възрастните, можем да гледаме сериозно на това, децата не могат. Те одобряват всичко за чиста монета - тъкмо както им се сервира от медиите. Може децата да нямат сериозно мислене, само че имат интернет, смарт телефони, личен бюджет, кабелна телевизия, поддържат връзка по десетки виртуални способи и действително – за промишлеността са идеалната цел. Хем консуматори, хем нямат сериозно мислене, желаят да подражават са податливи на въздействието на ролеви модели.

Как да подходим в диалога за модата и външния тип?

Опознайте я. Ако имате щерка на 9-10 години, направете тази съществената смяна в мисленето си по отношение на нея, че тя не е дете, а цел на една промишленост, която може да бъде рискова. Не неглижирайте тематиката, само че и не я драматизирайте - просто опознайте детето си в този аспект: като част от своето потомство, своята компания. Кои са й приятелите, какво ги интересува, каква е модата, по какъв начин приказват между тях, кой е обичаният им реализатор. Децата се въздействат от всичко това, изключително от приятелите и от поп културата. Събирайте сведения и единствено по този начин ще налучкате верния метод, който ще я допре и ще попречи тя да пусне диалозите ви около ушите си. Още повече, че, познавайки я, ще демонстрирате почитание и ценене – нещо, към което тя занапред ще се стреми – себеутвърждаването.

Избягвайте директната борба. Вместо един сериозен диалог, вмъквайте лека-полека концепциите си - какъв брой е значим външният тип и до каква степен той е истина, а не добре обработена и поднесена неистина. Гледайте списания и телевизия дружно, даже и да не ви се нрави концепцията. " Врагът " се побеждава единствено, в случай че се опознае. В мрежата има премного клипове за същността на фотообработващите стратегии. Обсъждайте известни персони, тези, които тя познава малко или доста - коя жена е красива съгласно нея, за какво? На 7 години моята щерка сподели, че харесва една българска певица, тъй като до момента в който пее, не стопира да се усмихва. Но на 9 тя може ще каже, че я харесва, тъй като има красива коса или е висока, а на 11 да въздъхне, че същата тази певица е слаба, има огромен бюст и момчетата от нейната компания си падат по нея.



Обяснете ролята на медиите. Покажете й за какво да не има вяра на това, което вижда - всичко може и се манипулира. Това е стандарт във всяка медия. Идеалът за хубост се мери доста тъкмо и самите списания и рекламни студия имат условие за обработка. Всички рекламни акции, всички фотоси на звезди, всички клипове - всичко, минало за щемпел или стартиране в ефир, интернет, се трансформира, за да продаде стоката си. Дори и в акциите за възстановяване на отрицателния body image това се прави.

Поговорете с щерка си за нейните скъпи качества, по този начин, както ги вижда тя, както ги виждате вие. Посочете й нейните безспорни качества обективно, не утешително. Попитайте я тя какво харесва в себе си. Пазарувайте дружно и обсъждайте по какъв начин й стоят облеклата, кое акцентират в нейната хубост, като избягвате да акцентирате върху съответни елементи от тялото. Научете я да приема тялото си, само че и да се грижи за него. Говорете за сексапил, маниери, усмивка, гении - по какъв начин те приказват доста повече за нас от новите облекла и скъпия телефон и по какъв начин те устояват на времето, за разлика от предметите и външността.

Не оставяйте тематиката едностранчиво. Ако щерка ви се тормози, че има наднормено тегло и й се подиграват, това не значи, че нищо не можем да предприемем и да се преструваме, че единствено тъй като е красива от вътрешната страна, тя би трябвало по този начин да се харесва. Грижата за тежестта не е въпрос единствено на хубост, само че и на здраве, и тя би трябвало да се предприеме - рационално и след консултация с диетолог. Ако има потребност да отиде на спорт, на танци или на друга извънкласна активност, която да я направи уверена и с това - красива, дано го направи. Проблемната кожа също може да се прояви по-рано - идете на козметик дружно. Нова прическа, прекрасен сутиен, в случай че гърдите й стартират да порастват - това са неща, които едно момиче би трябвало да направи с майка си за пръв път. Това е вашето време дружно, което ще укрепи както нейното самочувствие, по този начин и връзката сред вас - връзка на доверие и схващане.

Предлагам ви и една доста забавна лекция TEDex на международно известния супермодел Камерън Ръсел, която хвърля много светлина върху стилната промишленост през днешния ден:

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР