Една нова книга насочва вниманието ни към Борис Руменов (с

...
Една нова книга насочва вниманието ни към Борис Руменов (с
Коментари Харесай

"Барабан"-ът на Борю Зевзека бие отново - и безплатно

Една нова книга насочва вниманието ни към Борис Руменов (с псевдоним Борю Зевзека) и неговите радостни разкази и пиеси. Журналист, публицист и актьор, душата на вестник " Барабан "  и негов дълготраен основен редактор, прочут и обичан и в София, и в цялата страна, той не разрешава даже на войните да заглушат смеха му. В кръга на сътрудниците на „ Барабан “ са Чудомир, Райко Алексиев, Александър Божинов, Димитър Подвързачов, изявления там имат също Димчо Дебелянов и  Христо Смирненски. Много от " барабанистите "  се изявяват освен като писатели, само че и като художници и карикатуристи, а от буйните им, щедро поливани с " очарователно винце "  вечеринки се раждат пиеси и естрадни представления, с които те обикалят България. Борис Руменов е драматург и реализатор на ярки функции в тези спектакли на злободневни и битови тематики. През целия си живот той се държи настрани от партийните пристрастености и се отнася с дълбока съвестност единствено към птицевъдството. Наистина, той има огромни научни знания и е издал две книги на тематика отглеждане и развъждане на домашни птици.

Сборникът на Борю Зевзека " Чуйте нещо радостно "  съдържа творби, подредени тематично и подбрани от разнообразни негови книги и изявления в печата. В тях става дума за живота и проблемите на София, да вземем за пример ремонтите, водоснабдяването и канализацията. Има разкази за политиката, за битовите и фамилните несгоди, изключително на клетите мъже, чиито дами са " равноправки ". Вълнуващи страници са отдадени на винопийните моменти, с разнообразни случки из кръчмите и механите, в които самият създател и неговите правилни другари вземат участие безрезервно с душа и тяло. Особено смешни са разказите за първите стъпки на театралното дело по нашите земи, да вземем за пример за спектаклите на театрална натрупа „ Ужас и гибел “ и несполуките в някои представления, в които ту публиката вика в един глас „ Разпни го! “, тъй като ролята на Исус е поверена на пъдарина; ту пък едно „ слабокултурно магаре, посредством своя плач и посредством своите прекомерни жестикулации с двата си задни крайници нанесе мощни провали както на самия театър, по този начин и на самите господа актьори “. Безброй смешни обстановки, разказани с искрящо красноречие, които могат да разсмеят и най-мрачния и посърнал четец.

Последната група разкази са свързани с войната. Борю Зевзека участва в три войни – двете балкански и Първата международна. Има три ордена за смелост. След като е ранен, остава на фронта и основава там Полеви боен спектакъл, който показва комедии пред бойците. Във военните му разкази няма да забележим пропаганда, агитация или плакатен национализъм. Напротив, това са къси анекдотични истории за недоразумения, хитрини и напивания. Неканонична позиция към индивида, роден на света за наслада.

Редица литературоведи са обръщали внимание на наследството на Борю Зевзека и откакто един път прочетем за него, елементарно можем да научим и за живота му, и за това по какъв начин е бил погубен – безсмислено, грубо и неуместно, от обиден графоман. Това, че съставителите на сборника ни срещат с творчеството на този надарен хуморист, е част от реабилитацията, която към момента му изискуем. Той самият приключва автобиографията си със следните думи: " В " Балканската комедия "  предвещавам ярко бъдеще на народа си. Пожелавам му да ме признае за оракул. Ура! Борю ".

Текста можете да свалите за четене изцяло гратис

 

" Чуйте нещо радостно. Избрани творби "

Съставители Калина Захова и Андрей Ташев

Издателски център " Боян Пенев " - Институт за литература на БАН
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР