Една изключителна археологическа находка ще бъде предложена на търг в

...
Една изключителна археологическа находка ще бъде предложена на търг в
Коментари Харесай

Предлагат на търг медальона на великия хан Омуртаг

Една изключителна археологическа находка ще бъде препоръчана на търг в Ню Йорк на следващия ден. Става дума за златен медальон на един от най-значимите владетели на първата българска страна - хан Омуртаг, написа offnews.bg.

``
реклама

Украшението е същинска археологическа сензация. То съставлява втори, само че по-красив и с по-ясен отпечатък медальон, чието изображение съответствува с находка открита през 1975 година при разкопки на Царевец от българския археолог Петър Славчев.

На въпросния медальон надписът гласи: „ На кан сюбиги Омуртаг ”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона. На върха ѝ има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст. В случая става дума за знаци на държавната власт, а не за вяра. Според историческите извори великият държател е преследвал християните и енергично е почитал езическите богове.

От къде идва неповторимият накит? 

В момента е ясно, че медальонът на великия хан е благосъстоятелност на частен колекционер и че е с потвърден генезис. Дори и при дребни подозрения за генезис и иманярщина, находката от дълго време щеше да е свалена от наддаването. Фактът, че това не се е случило, изрично демонстрира, че въпросната движимост е изцяло законна благосъстоятелност.



Първото изложение на този артефакт е отпреди 115 години. През 105 година създателят на българската археология Карел Шкорпил разказва и скицира медальон от същата матрица като предлагания на утрешния търг и планове на Царевец, който сега се съхранява в Археологическия музей. След това следите на въпросната находка се губят. Напълно е допустимо обаче меценатите на следващия ден да наддават точно за накита, открит от Карел Шкорпил.

Цената

Медальонът на ханът строител, останал в историята с надписа "...Човек и добре да живее, умира и различен се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил... ", бе разгласен със стартова цена от 30 000 $, а прогнозата бе, че ще бъде продаден за към 50 000 $. Още преди да е стартирало наддаването обаче към този момент има 7 предложения за него, а най-високата цена е 40 000 $. Това значи, че най-вероятно на следващия ден колекционери ще развържат кесиите и ще бъде реализирана доста по-висока цена по отношение на първичните упования. 

Неофициално се счита, че в търга ще се включат някои от най-богатите българи. Не е изключено в наддаването да се включи и българската страна. До момента публично удостоверение за сходна догадка няма. Но и няма по какъв начин да има.

На въпрос на OFFNews от пресслужбата на Националния исторически музей ни препратиха към Министерство на културата, а оттова бяха повече от сбити:

" Следим обстановката и за момента се въздържаме от какъвто и да е коментар ".

Дори и ведомството на Боил Банов да се включи в наддаването в Ню Йорк, би било огромна нелепост да шуми по сходна сензитивна тематика, защото това автоматизирано би надуло цената на неповторимата находка. Всъщност министерството към този момент има опит с сходни търгове. Наскоро на наддаване във Виена много преференциално бе закупен необичаен портрет на първия български държател след Освобождението - княз Александър I Батенберг.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР