Една испанска издателска къща най-после получи разрешение да издаде точни

...
Една испанска издателска къща най-после получи разрешение да издаде точни
Коментари Харесай

Публикуват първите копия на „най-загадъчната книга в света“

Една испанска издателска къща най-сетне получи позволение да издаде точни копия на Ръкописа на Войнич – книга от 15 век, написана на мистериозен кодиран език, който никой до момента не е разчел.

В продължение на епохи учените се пробват да разчетат текста. Някои от най-хубавите криптографи в света се посветили живота си на разрешаване на загадката. Но никой даже не се е доближил до истината. Сега, когато към 900 копия ще бъдат пуснати в обращение, може да се надяваме, че възелът лека-полека ще стартира да се разплита.

„ Ръкописът на Войнич е хвърлял някои от най-големите мозъци в заешка дупка “ - споделя Бил Шерман от Шекспировата библиотека Фолгър пред Washington Post през 2014 година във връзка идна галерия на текста.

„ Мисля, че имаме потребност от предизвестие, което би трябвало да подпишете преди да гледате ръкописа, който споделя „ Не ни обвинявайте, в случай че полудеете! “

Ръкописът сега се пази в трезора на Библиотеката за редки книги и ръкописи Бейнеке на Йейлския университет. Заради възрастта и невероятната й необичайност доста малко хора въобще са се докосвали до нея, а тези, които са... дано просто кажем, че не е нещо, което могат елементарно да не помнят.

„ Да докоснеш ръкописа на Войнич е прекарване “ - споделя Хуан Хосе Гарсия, шеф на испанската издателска къща Siloe, пред AFP. „ Това е книга, която има такава мистериозна аура, че когато я видиш за първи път... те изпълва с страст, която мъчно може да се опише. “

До този миг нито едно издателство в историята не е получавало достъп до ръкописа, с цел да прави копия, само че след 10 години настойчиви молби, Siloe най-сетне получи зелена светлина.

Точно 898 точни копия на ръкописа на Войнич скоро ще бъдат налични на публиката – на стойност към 9 000 $ всяко – с всяко петънце, дупка и кръпка в истинския документ репродуцирано тъкмо.

Може би, въпреки всичко може би, когато повече очи получат достъп до страниците, някой ще успее да разбие кода.

И по този начин, в какво се състои загадката

В продължение на епохи се смяташе, че книгата е написана от британския францискански духовник и „ магьонисник “, Роджър Бейкън, който бил толкоз обхванат от алхимията, науката и магията, че осъмнал в пандиза.

Едва когато въглеродното датиране се трансформира в надеждна техника за установяване на възрастта, тази догадка е отхвърлена, защото е открито, че ръкописът е от интервала сред 1404 и 1438 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР