Една ефективна и една условна присъда постанови състав на Варненския

...
Една ефективна и една условна присъда постанови състав на Варненския
Коментари Харесай

Процесът за смъртта на четирима работници под руините на хотел „Вероника“ приключи с две присъди и петима оправдани

Една ефикасна и една условна присъда постанови състав на Варненския областен съд с ръководител Светла Даскалова на двама от седемте обвинени за гибелта на четирима строителни служащи, издъхнали под руините на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“.

Драмата се разигра на 8 април 2015 година при главната реорганизация на хотела. След работно време против обещани 5000 лева и без инструктаж за сигурност Тодор Тодоров, Борислав Стефанов, Манол Манолов, Йосиф Стефанов и Рашко Ангелов склонили да срежат с къртачи част от носещите колони на първия етаж на постройката.

Според обвинителния акт интервенцията не е попадала в софтуерния проект за реорганизация. Малко след старта й хотелът рухнал. Под руините му бяха заровени четирима от служащите. Оцеля единствено Рашко Ангелов. След дълго следствие делото стартира през юли 2017 година, като на съд бяха пратени 7 души от четири компании, наети като реализатор, подизпълнители и надзирател на обекта. След разпит на 43 очевидци, 12 движимости лица и обзор на 4200 страници материали и 8 тома класьори съдът призна за отговорен шефа на „Дигинг“ ЕООД Георги Георгиев за причиняване по несъобразителност на гибелта на служащите.

За това, че е приел да унищожи хотела и разрешил използването на рисковата технология, той бе наказан на 3 година затвор. Условна присъда от 3 година с 5-годишен изпитателен период получи Пламен Николов от другата компания подизпълнител „Бултранспорт груп“. Двамата би трябвало да платят солидарно по 100 000 лева на всеки от осемте цивилен ищци – родственици на жертвите, както и разноските по делото, постановиха магистратите. Те оневиниха останалите петима подсъдими – чиновници във фирмата- реализатор на обекта „Планекс“ ООД и компанията надзирател „Инекс консулт“ ООД.

Делото ще бъде обжалвано пред Апелативния съд от зачернените фамилии на починалите, стана ясно след финала на съвещанието.

„За ликвидиране на куче дават по-тежки санкции. Процесът бе неправдив. Ако в този момент аз изляза и убия някого, дали ще лежа единствено 3 година, или ще ме пуснат като почтена?!“, не скри огорчението си Анастасия, майка на починалия Манол Манолов. „100 000 лева няма да върнат живот, синът ми има 3 деца, сираци останаха и в другите фамилии. Не желаеме пари, а обективни наказания“, безапелационна бе тя. „Ще апелираме решението с искане за анулация на оправдателната част от присъдата“, добави Милен Янков, юрист на родителите на Йосиф Стефанов.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна против присъдата ще бъде импортиран посредством Варненския областен съд в Апелативния съд, оповестиха от държавното обвиняване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР