Една детска градина струва по груби изчисления между 5 и

...
Една детска градина струва по груби изчисления между 5 и
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Има пари за детски градини в София, може да стане чрез оптимизация на разходите

Една детска градина коства по груби калкулации сред 5 и 10 милиона лева Има пари, всяка година по финансовата стратегия на София, които не се усвояват и се трансферират от година на година. Дори и тази година в бюджета има много планове, които се знае, че няма да бъдат осъществени. За тях даже няма планови проекти. Но в това време те седят в финансовата стратегия, тъй че пари за финансиране за тези четири години на детските градини има. “

Това сподели претендентът за кмет на ПП-ДБ и „ Спаси София “ Васил Терзиев по bTV.

Той изясни и че вижда доста благоприятни условия за оптимизация на разноските.

„ Виждаме една друга цифра, която е доста впечатляваща. Несъбрани налози и такси в размер на 380 милиона. Построяването на всички детски градини, за които ние приказваме, е в границите на 240 до 300 милиона лева “, добави Терзиев.

Той разяснява и отпадъка на столицата, като съобщи, че има огромен проблем с претъпкани и счупени кофи за отпадък. Терзиев загатна и че в инспектората към Столична община работят 400 инспектори, а има санкции едвам за 860 000 лева, които и не са събрани.

Той разясни, че в случай че са работели, както би трябвало, санкциите са щели да са много повече, тъй като на счупена или претъпкана кофа, глобата е 500 лева А по думите му не са малко сходни случа, даже в центъра на столицата.

Почистването на София има много проблеми, разяснява Терзиев и ги обрисува.

„ В София множеството от огромните компании извозва боклука на 240 лева на звук, в Пловдив е 130 лева на звук при еднообразно разстояние до депото. Чистота „ Искър “, която е общинско дружество, също има дребни контракти за сметоизвозване,а осъществя тази активност на 110 лева на звук и употребява техника от една от другите три компании. Да помислим и за качеството, което виждате - препълнените кофи, счупените контейнери. Сметосъбирането има много огромни проблеми “, добави Терзиев.

Според него би трябвало да вкараме редица усъвършенствания в цялата система.

„ Едното е замърсителят заплаща, т.е. да стартира всеки да заплаща справедливата стойност на боклука, който е генерирал. Това е европейска инструкция от 2013 година тъй като 10 години сме тупали топката и в този момент ще би трябвало доста бързо да наваксаме, с цел да не стартират да ни глобяват “, съобщи още той.

Терзиев загатна и казуса с канализацията на столицата.

„ 30% от територията на София страда от липса на канализация. 90% от популацията е покрито, само че 30% от територията – не. Това е един сериозен проблем. Предстоят много по- основни диалози, като с цел да бъде решен, с изключение на финансиране има някои нормативни неща. А казусът може да се реши от 5 до 8 години. Става дума и за отчуждаване на парцели, през които би трябвало да минат тези тръби. После от горната страна да бъдат построени улиците, тъй че това е един много безстопанствен проблем, с който ние бихме се заели “, сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР