Една четвърт от двойките във Франция изпитват безплодие въпреки редовен

...
Една четвърт от двойките във Франция изпитват безплодие въпреки редовен
Коментари Харесай

Безплодие във Франция - основен проблем за общественото здравеопазване, предизвикващ безпокойство

Една четвърт от двойките във Франция изпитват неплодородие макар постоянен секс, съгласно френския народен проучвателен институт INSERM, оповестява " Франс 24 ".

Причините включват излагане на замърсители, ендокринни разрушители, опити за дете по-късно в живота, тютюнопушене и затлъстяване. Но в повече от 15 % от случаите повода за безплодието остава непотвърдена.

Министърът на опазването на здравето на Франция реши да предприеме дейности, като състави работна група, с цел да разбере по-добре казуса и да предложи промени до края на годината. 

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) около 48 милиона двойки и 186 милиона индивида живеят с безплодие по целия свят. За да понижат това световно задължение, хората избират процедури за асистирана репродуктивна технология.

Последователно се чака възходящият брой клиники за плодовитост и увеличението на държавните начинания за разпространяване на осведомеността да разширят доста АРТ през прогнозния интервал.

Наличието, достъпът и качеството на интервенциите за справяне с безплодието остават предизвикателство в множеството страни.

Диагностицирането и лекуването на безплодието постоянно не е приоритет в националните политики за популацията и развиването и тактиките за репродуктивно здраве и рядко се покриват от финансиране на публичното опазване на здравето. Нещо повече, липсата на подготвен личен състав и нужното съоръжение и инфраструктура, както и високите сега разходи за медикаменти за лечение са огромни бариери дори за страните, които интензивно се оправят с потребностите на хората с неплодородие.

Въпреки че технологиите за асистирана репродукция (АРТ) са налични от повече от три десетилетия, с повече от 5 милиона деца, родени по целия свят от ART интервенции, като ин витро оплождане (IVF), тези технологии към момента значително са недостъпни в доста елементи на света, изключително в страните с ниски и междинни приходи (LMIC).

Правителствените политики биха могли да смекчат многото неравенства в достъпа до безвредни и ефективни грижи за плодовитостта. За да се оправят дейно с безплодието, здравните политики би трябвало да признаят, че безплодието е заболяване, което постоянно може да бъде предотвратено, като по този метод се смекчава нуждата от скъпоструващи и неприятно налични лекувания.

Включване на информираността за плодовитостта в националните всеобхватни стратегии за полово обучение, поощряване на здравословен метод на живот за понижаване на поведенческите опасности, в това число предварителна защита, диагностика и ранно лекуване на ППИ, попречване на затруднения от рисков аборт, следродилен сепсис и коремна/тазова хирургия и справяне с токсините в околната среда, свързани с безплодието, са политически и програмни интервенции, които всички държавни управления могат да ползват.

Освен това, позволяващите закони и политики, които контролират възпроизвеждането с трети страни и ART са от значително значение за гарантиране на повсеместен достъп без дискриминация и за отбрана и поощряване на човешките права на всички участващи страни. След като политиките за раждаемост са въведени, от значително значение е да се подсигурява, че тяхното използване се следи и качеството на услугите непрестанно се усъвършенства.

Тежестта на безплодието както при мъжете, по този начин и при дамите се усилва в Индия, написа " Таймс оф Индия ". Всъщност това към този момент не е градски феномен. " Безплодието се усилва с тревожни темпове при младите двойки сега ", разяснява доктор Падма Шривастава, съветник акушер и гинеколог.

Д-р Рича Джагтап, клиничен шеф и съветник по репродуктивна медицина, Мумбай, цитира някои сегашни трендове: " Двойките отсрочват бременността в изгода на своето обучение, избор на кариера, даже обществени задължения. Ние знаем, че плодовитостта на дамата е обвързвана с възрастта и е лимитирана. Дори когато става дума за мъже, качеството на спермата понижава с възрастта. Най-добри шансове за забременяване са във възрастовите групи под 35 години. "

Освен това, с напредването на възрастта, възможностите за диабет, хипертония, затлъстяване и свързани болести се усилват и водят до неплодородие. Други фактори като ендометриоза, запушени фалопиеви тръби, полова дисфункция, хормонални нарушавания, замърсяване, нередовна менструация, зараза на таза и синдром на поликистозните яйчници (PCOS) също могат да доведат до неплодородие при дамите.

Екстремният стрес при мъжете и дамите може да окаже въздействие върху тяхната плодовитост. Той въздейства на овулацията при дамите и въздейства върху производството на сперма и равнищата на тестостерон при мъжете. Нездравословни привички като тютюнопушене, приложимост на опиати и корист с алкохол за превъзмогване на напрежението въздействат върху плодовитостта както на мъжете, по този начин и на дамите.

Вредните отрови могат да увредят репродуктивните органи, да повлияят на производството на броя и качеството на сперматозоидите при мъжете и да попречат на качеството на яйцеклетката при дамите. Тежката консумация на алкохол води до хормонален дисбаланс при дамите и утежнява качеството на спермата при мъжете.

Заседналият метод на живот, включващ непрекъснато седене, липса на физическа активност и постоянна консумация на вредна храна (джънк фууд), модифицирани и консервирани храни, води до затлъстяване при мъжете и дамите, като в последна сметка покачва възможностите за неплодородие.

Редовните извършения могат да оказват помощ както на мъжете, по този начин и на жените да останат във форма и да поддържат разнообразни здравословни положения като затлъстяване, хипертония. Така че, пробвайте се да спортувате най-малко половин час дневно. Прекомерните извършения с висока активност могат да имат противоположен ефект върху плодовитостта. Прекомерните извършения могат да повлияят отрицателно на репродуктивната система. Така че, не прекалявайте, до момента в който упражнявате. 

Трябва да следите тежестта си, с цел да забременеете без проблеми. Наднорменото и даже поднорменото тегло може да повлияе на плодовитостта.

Яжте с добре уравновесена диета: Ще би трябвало да обърнете внимание на това, което ядете. Храни като плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни са заредени с антиоксиданти като витамини С и Е, фолиева киселина, бета-каротин и лутеин са склонни да се борят със свободните радикали в тялото, които са виновни за увреждането както на сперматозоидите, по този начин и на яйцеклетките. Приемането на цитрусови храни, семена, ядки, фасул и леща може да увеличи плодовитостта. Опитайте се да избягвате модифицирани, нездравословни и консервирани храни. Кажете не, с цел да прецизирате въглехидратите, наситените и транс-мазнини хранителни артикули. Сбогувайте се с газирани питиета и сладкиши, които могат да ви накарат да натрупате тегло и да предизвикате неплодородие. Приемайте вашите витамини и добавки съгласно рекомендациите на лекаря. Говорете с доктор преди да приемете фолиева киселина. Избягвайте пушенето, използването на опиати и алкохол, които могат да увредят репродуктивната система.

Контролирайте медицинските си положения: Жени, в случай че имате диабет, проблем с щитовидната жлеза, PCOS, ендометриоза или други проблеми, потърсете неотложно здравна помощ. Мъжете също би трябвало понякога да правят оценка половото си здраве.

За тези дами, които към момента не са намерили сътрудниците си, аспектите на запазването на плодовитостта са доста уместни и би трябвало да бъдат прегледани, преди да прекрачат прага на средата на трийсетте си години.

Добре е да се запомни, че времето и плодовитостта не се интересуват от другите ви житейски цели и не чакат никого.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР