Една четвърт от 16-годишните у нас пушат, а за първи

...
Една четвърт от 16-годишните у нас пушат, а за първи
Коментари Харесай

Лекари със стряскаща статистика за младежите у нас

Една четвърт от 16-годишните у нас пушат, а за първи път децата пробват цигари на възраст сред 11 и 13 години, сподели доктор Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек.

Организацията дружно със Сдружение " България без пушек " и фондация " БлуЛинк ", стартират гражданска задача с съответни оферти към политическите сили.

Исканията са свързани с осъществяването на Рамковата спогодба за надзор на тютюна, която страната ни е подписала през 2006 година Едно от тях е да бъде спряна външната реклама на тютюневи произведения, сподели лекар Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек ".

" Нашата страна е в действителност от останалите 3 или 4, или 2 страни в Европа, в която към момента можеш да видиш билбордове с реклама на тютюневи произведения, когато тръгнеш да пътуваш. Ние сме от дребното страни в Европа, които излагат кутиите цигари в магазините на видно място ".

Да се забрани спонсорството от тютюневите компании, да се усъвършенства координацията сред другите институции и органи в ръководството за сключване на протокол, с който да се ограничи противозаконната търговия, упорстват още специалистите: " Той е протокол към Рамковата спогодба за контрола на тютюна. Повечето страни го подписват, ратифицират, одобряват със закони. Ние в България не може да решим кой да бъде основателят за подписването на този протокол ", съобщи Гергана Гешанова.

От екипа за цивилен напън упорстват още в контрола на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места да се включат повече органи, да продължи повишението на акциза върху цигарите: " Тази политика бихме желали тя да продължи разбирането, че акцизът е значим да се усили. България е достигнала минимума, който Европейска комисия желае и там сме се заковали ", сподели още доктор Гешанова.

Доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев пушек ще се срещнат с щабовете на претендентите за народни представители и ще ги срещнат с настояванията на гражданското общество за противопоставяне на тютюнопушенето.

Източник: БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР