Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията

...
Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията
Коментари Харесай

Кирил Петков: Решението на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна

Единственото решение на войната е Русия да напусне изцяло територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен спор и неустойчивост. Това е декларирал министър-председателят Кирил Петков в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " ГЛОБСЕК " в словашката столица Братислава, представен от от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Според Петков няма място за компромис по въпроса.

По думите му украинците се борят за Европа и е значимо Европейския съюз (ЕС) да има обединен глас в поддръжка на Украйна. Премиерът даде образец с безапелационната реакция на България след едностранното преустановяване на доставките на газ от " Газпром “.

Петков посочи още, че страната ни не е разрешила да ѝ бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес, като в същото време е демонстрирала водачество в Европа по тази основна енергийна тематика.

Според Кирил Петков, макар комплицираната вътрешнополитическа обстановка в България, страната ни е взела решение както за филантропична, по този начин и за военнотехническа помощ за Киев. Той означи, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има действителен на практика резултат в интерес на украинската страна.

От пресслужбата допълват, че министър председателят е обърнал особено внимание на нуждата да се огледа по-стратегически на тематиката за инфраструктурата и свързаността в Европа, тъй че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според Петков това ще даде опция да има по-голям резултат и от вложенията в защита и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг.

Така отсега нататък няма да се постанова да имаме полемики като сегашната, чието мото е „ Казах ли ти “, добави още българският министър-председател.

В лидерския панел министър председателят Кирил Петков взе участие дружно с министър председателите на Словакия и на Латвия - Едуард Хегер и Кришянис Каринш.

България и Словакия имат близки позиции и сходни ползи по доста от настоящите въпроси за района и за Европа, което е причина за още по-тясно съдействие сред нашите две страни. Това е декларирал Петков по време на срещата му с премиера на Словакия Едуард Хегер.

Такава аудиенция в Братислава на равнище български министър председател не е имало от 10 години и актуалното посещаване на Петков е знак за интереса на България да задълбочи партньорството си със Словашката република, напомнят от Министерски съвет.

Словашкият министър председател приветства твърдата позиция на България по отношение на едностранното преустановяване на доставките на газ от „ Газпром “. Петков и Хегер се сплотиха към разбирането, че общите дейности на Европейския съюз (ЕС) в енергийната сфера са от основно значение, с цел да има диверсификация и сигурност.

Министър-председателят Кирил Петков посочи капацитета за съдействие сред България и Словакия в значими сфери като стопанската система и вложенията. Петков дефинира като добра основа за по-сериозно взаимоотношение околните позиции на двете страни и по европейските въпроси за кохезионната и общата селскостопанска политика.

На срещата беше разисквана също тематиката за битката с корупцията, която е един от непрекъснатите цели на българското държавно управление. Премиерът Петков посочи околните позиции на България и Словакия във връзка с нуждата от разширение мандата на европейската прокуратура, тъй че да бъдат разследвани по-широк кръг закононарушения. Според Петков това би било вярна стъпка, която ще е от изгода в това число за върховенството на закона в България.

Премиерът Кирил Петков е разговарял в Братислава и с украинския вицепремиер по евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина.

Петков е поздравен от Стефанишина за проявеното водачество в сегашния извънредно комплициран миг, когато му се постанова да търси решения на спрените газови доставки за България, да работи интензивно с европейските водачи за налагането на наказания поради съветската експанзия в Украйна и в същото време да се оправя с провокации за България във вътрешнополитически проект.

От своя страна Петков посочи поддръжката на България за Украйна, както във войната, по този начин и във връзка с европейската вероятност на страната.

Българският министър-председател означи, че молбата на Украйна за участие в Европейски Съюз ще бъде разисквана от европейските водачи на съвещанието на Европейския съвет в края на юни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР