Единственият начин да се изнесат стоки с възможна двойна употреба

...
Единственият начин да се изнесат стоки с възможна двойна употреба
Коментари Харесай

Богданов: Единственият начин за изнасяне на стоки с двойна употреба е през междуведомствената комисия

Единственият метод да се изнесат артикули с допустима двойна приложимост е през междуведомствената комисия, която е към Министерството на стопанската система. Това съобщи пред публицисти министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов. Той увери, че всички процедури, свързани с това, се съблюдават прецизно. 

„ В тази комисия влизат представители на разнообразни институции. Работим напълно в синхрон и нямаме никакво терзание за плановете, които минават през комисията “, уточни министър Богданов. 

Той разяснява и оповестената от Апелативна прокуратура – Пловдив информация за разкрита проведена незаконна група за експорт на артикули с двойна употреба от България към Руската федерация, което е в нарушаване на наложените от Европейския съюз наказания. 

„ В елементи не сме осведомени. Както наподобява, това е едно закононарушение, за което службите са се засилили. Констатирали са какви са нарушаванията. Надяваме се те да си свършат работата и такива опити да бъдат предотвратявани в бъдеще “, сподели Богдан Богданов.  

Богданов разяснява тематиката преди днешното съвещание на парламентарната комисия по защита, на която депутатите го изслушват по отношение на осъществяването на Рамковото съглашение с Lockheed Martin Global INC, признато от 44-то Народно заседание на 19 юли 2019 година

„ Индустриалното съдействие е един от верните механизми, посредством които България би могла да има достъп до нови технологии. Договорът, който е подписан с Lockheed Martin за първия транш от осем самолета, включва такова индустриално съдействие. Има шест плана, три от които се ръководят от Министерството на стопанската система. Ние имаме прогрес по всички тези три плана.

Направена е оценка на „ Авионамс “, в тази ситуация той ще извършва избрана техническа поддръжка по самолетите. Направена е инспекция от Lockheed Martin на място. Има квалифицирано съглашение, което да се подпише “, обясни министър Богданов. 

На въпрос желала ли е Украйна да употребява опциите на България за ремонт на хеликоптери руски мостри, министърът отговори: „ Авионамс “ има потенциал за подобен ремонт. До момента аз не съм осведомен за съответни планове, които биха могли да се осъществят “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР