Единственият кандидат за главен прокурор отговори писмено на част от

...
Единственият кандидат за главен прокурор отговори писмено на част от
Коментари Харесай

Гешев отговори на някои от въпросите на Хелзинкския комитет

Единственият претендент за основен прокурор отговори документално на част от въпросите, които Българският хелзинкски комитет (БХК) насочи към него през Висшия правосъден съвет (ВСС). Неправителствената организация, както и други сдружения на адвокати и с нестопанска цел, имаха опция да зададат в писмен тип въпроси, които нормално се задават след чуването и преди избора.

От БХК показват, че Гешев е дал отговор на част от въпросите, а на други не е дал отговор въобще. Според представителите на комитета три от въпросите са останали неразбрани. От отговорите въпреки всичко се схваща, че Гешев поддържа разширението на правосъдния надзор върху актовете на прокуратурата, постановени във етапа, предхождаща образуването на наказателното произвеждане.

" Прави усещане превратното цитиране на проучването на Отворено общество от началото на 2019 година по отношение на основните прокурори в страните от Европейския съюз. Всъщност в проучването се съдържат редица рецензии към българския модел на прокуратура и се насочат някои рекомендации, които точно целят да отговорят на главната рецензия за недосегаемостта на основния прокурор ", показват от БХК.

В отговор на въпрос Гешев акцентира, че законът планува процедура по желание на нов основен прокурор, а не за назначение, и пази приемането на редица мнения в негова поддръжка от професионални колективи на прокурори в цялата страна, следователи, както и институции на изпълнителната власт — ДАНС и регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Според него визията на БХК, че тези субекти нямат прието от Закона за правосъдната власт право да дават мнения в границите на процедурата по желание на нов основен прокурор, не държи сметка за това, че присъединяване на професионалната общественост в този избор е все по-насърчавана и всеобщо одобрявана, за което той още веднъж се базира на отчета на " Отворено общество ".

От БХК показват, че като собствен персонален принос в одобряването на правовата страна, претендентът намира постановените от него актове в осъществяване на функционалните му отговорности, като следовател и прокурор. Конкретни актове на претендента обаче не са налични нито за обществеността, нито за всички членове на Висшия правосъден съвет, допълват от организацията.

В писмото си Гешев също по този начин изяснява и изпращането на две книги в отговор на получения от БХК годишен отчет за положението на правата на индивида в България. Той изпрати в отговор на БХК книгите " Под игото " на Иван Вазов и алманах разкази на Йордан Йовков като и в двете бе отбелязал съответни страници.

" В писмото си от през днешния ден господин Гешев изяснява, че възприел приемането на отчета и още две издания на БХК като " покана за замяна на книги и невербална връзка ", заради което в отговор подбрал " обичани български класици ". Кандидатът обаче не изяснява смисъла на маркираните от него страници ", допълват от БХК.

Какви въпроси зададоха от БХК - четете тук.
Подробности за отговорите на Гешев - тук.
Всички въпроси и мнения за кандидатурата на Гешев - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР