Единственият дебат между кандидат президентите Румен Радев и Ананстас Герджиков,

...
Единственият дебат между кандидат президентите Румен Радев и Ананстас Герджиков,
Коментари Харесай

Дебатът приключи с ръкостискане, кой спечели

Единственият спор сред претендент президентите Румен Радев и Ананстас Герджиков, състоял се в ефира на Българска национална телевизия, завърши с здрависване сред двамата.

" Ето, не беше ужасно ", сподели Герджиков, откакто Радев стисна десницата му. " Никога не е ужасно, аз не съм от плашливите и вие го знаете ", отговори Радев. Ето кои тематики станаха обект на дебата: 

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Още от първите съвещания подтиквам партиите да намерят пътя на разговора, би трябвало да имаме постоянно държавно управление. Цената, с която може да бъде реализирано, би трябвало да бъде деликатно премерено. Правителството би трябвало да е формирано към ясна визия по какъв начин да се излезе от рецесията, съобщи Радев. Вярвам, че ще има държавно управление и от самото начало на акцията повтарях, че най-спешното за България е да има държавно управление и постоянен кабинет, съобщи Герджиков. Радев разяснява, че би трябвало да се стартира с групи по съществени секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени съответни имена. В началото е имало опозиция към разговора след изборите за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Трябва да се търси компромисът, прикани Радев. Президентът не е проектант на обединения, президентът основава условия този спор да протече по най-хубавия метод, добави той в отговор на укор, че не е съдействал задоволително за сформиране на кабинет в предходните две Народни събрания.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите договарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разграничителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да откри общите неща в партиите, в случай че те търсят разделяне, обърна се той към Радев.

Румен Радев сподели, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да вземат участие в служебния кабинет и те са били доста положителни министри, като са разкрили редица порочни схеми на предходното държавно управление. Обясни, че е тяхно право да застанат отпред на политически план. Ако реша да сътворявам партия, ще застана начело.

Анастас Герджиков съобщи - на първия тур аз получих 80 % от гласовете на партия ГЕРБ и към 10 % от останалите партии. Герджиков изясни резултатите от първия тур с обстоятелството, че доста партии са издигнали кандидатпрезидентски двойки и всеки е дал своя вот за своята партия. Сега има единствено двама претенденти, и ми се коства, че хората могат елементарно да се ориентират какъв президент търсят, с какви качества и каква визия.

" Когато говорите за прокуратурата - през вчерашния ден в СУ е имало полиция, която е питала дали е имало някакви хора, които са продавали и купували гласове, а през днешния ден непосредствено са пристигнали от Групово дело " Национална полиция " на инспекция и с поискали нещата да бъдат предадени до на следващия ден. Това към този момент ми се коства прекомерно и за вашия шеф на щаба Бойко Раков, който доскоро даде конференция с лъжливи вести, съобщи Рашков.

Само хората, които разчитат на платен избор, могат да жигосват дейностите на Бойко Рашков. Хората всеобщо утвърждават, благодарят, че към този момент не са мачкани, отговори Радев.

Народоосвободителна въстаническа армия КОНСТИТУЦИЯ

" Има потребност от разширение на гражданските права, достъп до конституционно правораздаване, разширение опцията жителите да вземат участие в законодателството. Не мога да си разреша да внеса план при нестабилен парламент ", сподели Радев.

Според Герджиков е плашещо  да приказваме за нова конституция. По думите му в случай че има нужда, президентът може да инициира план за нова конституция.

ПРОКУРАТУРА

Основният проблем на прокуратурата - няма самостоятелна институция, която да проверява основния прокурор, той на процедура е закрепостен, подчертава Румен Радев.

Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото - да променим правосъдната промяна, съобщи Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Според Герджиков е необходим различен метод с РСМ и те би трябвало да стартират диалога. Единствено, което българката страна желае, е да се съблюдава Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се почитат правата на българите там и да е усъвършенства транспортната съгласуваност.

Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, подсигурявам, че България не може да каже " Да " на участието на Република Северна Македоня в Европейския съюз, преди да се приключи нарушаването на правата на българските жители в РСМ, да се унищожава българското културно завещание, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници, съобщи Радев.

COVID-19

Двамата потвърдиха, че са имунизирани против ковид.

Герджиков съобщи, че е задоволително е да забележим броя на умрелите и лечебните заведения, с цел да се убедим, че към момента не сме излезли от рецесията. Попита за какво зеленият документ е въведен по този метод. По думите му зеленият документ е насила хората да се имунизират, само че все пак ги прикани да го създадат.

Радев попита каква е алтернативата на зеления документ. Това, което е проблем, е изоставането с имунизацията. Броят на умрелите от COVID-19 е правопропорционален на неимунизираните, сподели Радев. Парите за медицинските чиновници са увеличени, има лекарства, за първи път се раздават безвъзмездни медикаменти, обезпечен е О2, съобщи Радев.

Герджиков тук опонира, че обстановката не е толкоз " розова ". Заяви, че медиците на първа линия би трябвало да бъдат подтиквани.

Лекарите са извънредно натоварени, само че ние не оставихме хора без достъп до здравно обслужване, отвърна Радев. Зеленият документ не е прелестен, само че алтернативата е локдаун.

ЦЕНАТА НА ЖИВОТА

Герджиков съобщи, че българският бизнес е пред провал. Кривата и при силата и при газа стартира от януари и до септември се е нараснала два-три пъти Ако не е бил занимателен проектът за възобновяване и резистентност, е можело да получим нужните средства.

Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред провал. Призова да не се спекулира с инфлацията, България не е изключение. Тя е подбудена от повишението цената на горивата и тока.

Бизнесът не е получил обезщетения, а небитовите консуматори още не са усетили скока в цената на тока, само че към този момент са усетили повишаването на храните и другите услуги, съобщи Герджиков.

Това, което направи държавното управление, е най-голямата отплата в Европа - 110 лева за дребните предприятия, до 140 лева Други страни смъкват 10% от Данък добавена стойност. Над 250 000 фамилии са обезщетени, подчертава Радев. Нито една страна в Европейски Съюз не е спряла своя експорт на електрическа енергия, в България има остатък на електричество, казусът е, че всички дребни консуматори бяха хвърлени във вихъра на свободния пазард, разяснява още Румен Радев.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Русия

Русия не може да ни бъде зложелател, българите я виждат като избавител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим разговор. Диалогът ЕС-Русия е в сериозно положение. Президентът Байдън стартира разговор с Путин през главата на Европейски Съюз, разяснява Радев.

Приятно съм сюрпризиран какъв брой са се сближили позициите ни с господин Радев във връзка с Русия - никога не би трябвало да се разделяме на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия по този начин, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава стопанска система. Крим е украински. Това какъв байрак се вее над него, няма значение, тъй като всякога, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея,, съобщи Герджиков.

Ако в Европейски Съюз се сътвори болшинство, което реши, че проблемите с Русия са позволени, би трябвало и България да поддържа отпадането на глобите. Трябва да опазим свободата и европейските полезности, съобщи Герджиков.

Крим - във външната политика е значимо да има прагматизъм, глобите не дават резултат, нямаме смяна в държанието, по тази причина и на Съвета на Европейски Съюз се търсят прагматични подходи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми. Германия има големи вложения в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е значим фактор за сигурността и битката с тероризма, отговори Радев.

Законът " Магнитски "

Корупцията би трябвало да завърши, тъй като пречи на стопанската система, пречи на непознатите вложения и нарушава възприятието за правдивост на българските жители, прикани Герджиков. Всички данни, пристигнали по " Магнитски ", са срам за нас. Трябва сами да установим господство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, съобщи Радев.

Приветствам решението на Съединени американски щати за използването на закона " Магнитски ". Това беше съдбоносен акт в поддръжка на българската народна власт, тъй като имаме доста резолюции, разбори, признати заявления, само че на практика резултат няма. Действията по закона " Магнитски " бяха мощен на практика акт и ще има дълготрайни последствия, съобщи Радев.

Мигрантски напън

България е страна на първа линия, като такава не можем да одобряваме бежанци. Ние си имаме задоволително тук, на страните от първа помощ би трябвало да се оказва всестранна помощ, тъй като нашата граница е външна за Европейски Съюз, разяснява Радев.

Ние не можем да не одобряваме никакви бежанци, тъй като те с хора в неволя. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там постоянно е забъркан и трафик на хора, сподели Герджиков.

РАЗМЯНА НА ВЪПРОСИ

Герджиков попита Радев за комплекс " Марица-Изток " - дали има стихотворец ангажимент със периоди за затваряне.

По Плана за възобновяване и резистентност - 2038 година -2040 година, ще отствояваме тези периоди. Работните места би трябвало да бъдат непокътнати, сподели Радев, като площадката има капацитет да се употребява за различни действия. Мехнизмът за потенциал отчайващо закъсня, в този момент няма да употребяваме финансови облекчения, както Полша, да вземем за пример.

Радев попита Герджиков дали поддържа дейностите на прокуратурата за забавянето за следствията за шкафчета, кюлчета, парцели в Барселона.

Шкафчетата не са мои, обаче разделянето в обществото и неуспехът ви са си персонално ваши, отговори Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не би трябвало да мисли единствено за Бойко Борисов. Подкрепям всички български интитуции, не познавам основния прокурор, разяснява Герджиков.

Защо в никакъв случай не признавате, че грешите, попита Герджиков.

Радев опонира, че това не е правилно. За 5 години отстоях истината, мога да бъда горделив от това, че способствах за възбуждане на гражданската сила за смяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме поддържат, съобщи Радев.

Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев.

Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамя от поддръжката на никой български жител. Нямам шкафчета, не съм привързан с никоя партия. Подкрепям всяка неоправдателна присъда за човек, който е направил нещо неправилно. Моята цел е да обединя всички български жители към значимата цел - да се излезе от политическата рецесия, съобщи Герджиков.

БЛИЦ ВЪПРОСИ

Най-добрият консултант и на двамата претенденти е съвестта.

Най-голямата неточност на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с персоналния живот, а на Радев - че не е съумял да способства по-рано за свалянето на режима " Борисов "

Най-силно и най-слабо качество

Най-силното качество на Радев е целенасоченост, а най-слабото - предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората.

И двамата обявиха, че умеят да простят, само че непростими са измяната и лъжата.

Най-голямото достижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев - децата му и триумфите му за трансформиране на модела на военна подготовка
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР