Единственият българин в международната експедиция Абора 4“, варненецът Теодор Роков,

...
Единственият българин в международната експедиция Абора 4“, варненецът Теодор Роков,
Коментари Харесай

Единственият българин в експедицията „Абора 4“ се завърна във Варна

Единственият българин в интернационалната експедиция „ Абора 4 “, варненецът Теодор Роков, се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно корабоплаване на борда на тръстиковия транспортен съд. Крайната цел на експедицията е остров Крит.

Пред БНР той описа за техническите компликации по време на плаването.

„ По време на плаването установихме доста механически дефекти, които трябваше по време на тестванията да бъдат оправени, само че стана ясно, че нямахме време за проби, тръгнахме безусловно неподготвени и още на първата огромна спирка „ Фенер бахче “ в Истанбул се наложи да се прекрои платното, трябваше да стане по-тясно, мачтата да се измести с към 10 сантиметра към носа и всички преносими елементи да бъдат сменени с нови, тъй като половината се изпочупиха по време на плаването. Най-интересното е, че мекият материал, тръстиката, устоя, нямаше никаква смяна, дървото се счупи “, сподели той.

Мисията на „ Абора 4 “ е да откри дали народите по крайбрежието на Черно море и Средиземно море и тези от античния Египет са осъществявали взаимни търговски контакти. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР