Единствената рафинерия в България - Лукойл Нефтохим Бургас - през

...
Единствената рафинерия в България - Лукойл Нефтохим Бургас - през
Коментари Харесай

Експерт каза защо властта у нас не пипа руските интереси

Единствената рафинерия в България - " Лукойл Нефтохим Бургас " - през годините е употребила либийски, ирански, иракски петрол. Има сортове недопечен петрол, които незабавно могат да заменят съветския, заяви пред БНР специалистът от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.

В началото на идната седмица Центърът ще разгласява разбор, който, дават обещание те, ще развенчае всички легенди за това, че България не може да оперира без съветски петрол.

По думите на Владимиров внушенията, че рафинерията не може да работи с различен, с изключение на съветски нефт, са политически. Вътрешнополитическият аспект на това подстрекателство специалистът вижда в нежеланието на държавното управление на Кирил Петков да отваря нов фронт против съветските ползи в страната.

" Подозирам, че няма такова увещание на Европейската комисия за изключение, предоставено за България ", уточни специалистът по отношение на декларираното от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев.

Според Мартин Владимиров, в случай че управлението на рафинерията не схване нова стратегическа визия за доставките на недопечен петрол, може да се наложи нова законодателна рамка, която да разреши национализирането й. В случая сходна мярка е оправдана, защото е наранена националната сигурност на България, акцентира коментаторът.

Ако не се приготвяше европейско ембарго върху съветския нефт, съветско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно, посочи Владимиров. По думите му, откакто загуби европейските си клиенти за нефт, Москва няма да желае да се раздели и с валутните си доходи от газа, още повече в разгара на война и икономическа рецесия.

Физическо спиране на съветските доставки обаче ще скъса досегашните снабдителни вериги и може да провокира до 20-процентно повишаване на суровия петрол, което е сензитивен растеж, съобщи специалистът.

Прогнозираното понижаване на нефтодобива в Русия ще се отрази отрицателно на цената на дизела, предизвести Владимиров.

" Може би ще се свие предлагането на дизел за Европа. Цените на дизела по този начин или другояче са много високи сега и може да се стигне до още по-голям растеж. Ефектът ще бъде усетен по-моментално на бензиностанциите, в сравнение с интернационалните пазари. "

Ако Гърция откаже да заплаща на " Газпром " в рубли и съветският монополист спре газоподаването за южната ни съседка, може да се наложи съществено ограничение на потреблението на газ в българската промишленост, уточни още в разбора си Владимиров.

Азерските доставки дават известна сигурност, само че София би трябвало да търси спомагателни количества, разяснява Мартин Владимиров и подсети, че азерският газ ще образува една трета от потреблението у нас.

" В условия на към този момент фиктивен дълготраен контракт за доставяне с природен газ от Русия, азерският газ може да обезпечи минималните количества най-малко за покриване на потребностите на топлофикациите и потребителите на газ, които са директно свързани с газоразпределителната мрежа. "

Консорциумът " Шах Дениз " от много време се пробва да пласира българските количества в други дестинации – да вземем за пример Гърция или Италия, където цената е много по-висока, посочи още специалистът и позволи " съгласуван напън от страна на България и Европейска комисия да се обезпечат тези количества, макар по-неизгодните търговски условия за азерската страна ".

По тематиката с втечнения газ от Съединени американски щати Мартин Владимиров означи, че става въпрос евентуално за единични танкери и разясни за какво цената може да бъде по-ниска.

" Блуждаещи танкери из моретата, които се пренасочват от първичната си дестинация по евентуално подписан дълготраен контракт за доставка на газ към Гърция. Цената на сходни доставки нормално е по-изгодна. Доставчикът действително се пробва да осъществя количествата, които евентуално другояче ще загуби, защото клиентът му не може да ги закупи в този миг. Затова и евентуално цената е по-ниска. "

" При цялостно прекъсване на газа за Гърция от страна на Русия ще би трябвало незабавно да договаряме доста повече от два танкера ", акцентира Владимиров.

Освен да подписа съглашение с Турция за междусистемна сигурност, държавното управление би трябвало да се контракти с Гърция и Румъния за солидарно систематизиране на ресурсите при положение на изостряне на рецесията, предлага специалистът от ЦИД.

В момента терминалът на Ревитуса не може да зареди по едно и също време България и Гърция, в случай че няма някакво съглашение за алокация на различните количества, сподели още Мартин Владимиров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР