Единствената българка, директно одобрена за солист на руска трупа, мултиталант

...
Единствената българка, директно одобрена за солист на руска трупа, мултиталант
Коментари Харесай

Вижте номинираните млади таланти за наградата за полет в изкуството `СТОЯН КАМАБРЕВ` 2022

Единствената българка, непосредствено утвърдена за солист на съветска натрупа, мултиталант режисьор, неповторим образен актьор, виртуозен музикант и двойна номинация за извънредно впечатляващ екранен дует са определените и номинирани за паметната Награда за Полет в Изкуството „ Стоян Камбарев “ тази година.

На 26-и април за тринадесети следващ път следва Официалната Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади създатели в България – този на Фондация „ Стоян Камбарев “. И тази година борбата ще бъде повече от оспорвана поради невероятните качества и безспорни триумфи на номинираните.

Ето кои са петте номинации тази година:

АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВ, образен актьор, 23 година /инсталация, статуя, графика/



Забелязан е поради неподправения му разсъдък и нюх към настоящия живот на актуалното изкуство. Завършва „ Графика “ в Националната Художествена Академия. Смел в експериментирането с изразни средства, не стопира да изненадва с нови интерпретациии на тематики от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и логиката на психиката. Заминава да твори в Испания, по стратегия Еразъм. През 2021 година Александър е номиниран за най-сериозната премията за млади художници - БАЗА. Жаден за полемики и шерване на хрумвания, към този момент е осъществил няколко независими изложения, даже на нетипични места като подлез. Човек на Духа, Разума и Чувствата.

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА, балерина, 19 година



Занимава се танци от 4 годишна, само че за балетната станка се хваща чак на 15, когато е призната в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил съвременен танц в класа на хореографа Галина Сребрева, с която работи и до през днешния ден. На 17 печели първо отличие на състезанието "Анастас Петров ", сребърен и бронзов орден на международните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago.



След това кандидатства за трупата на Борис Ейфман - Санкт Петербург. Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг. Пандемията осуетява фантазиите на първата българка непосредствено утвърдена за солист на съветска натрупа, само че Емона не се отхвърля и неотдавна е част от трупата на Държавна Опера Бургас.

БЮРХАН КЕРИМ, сценичен режисьор, 26 година



Учи в актьорския клас на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Снима във кино лентата "8 минути и 19 секунди " по Георги Господинов на режисьора Кристина Грозева. Започва да учи и постановка в театралните изкуства. В Румъния написа пиесата „ Името ми бе... “. Дебютира като режисьор в ТР Сфумато с „ Край на играта “ по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и остарели испански романси. Професионалните ползи на Бюрхан са в региона на театъра, литературата, драматургията и музиката. Предстои излизането на първия му разказ „ Лавандуловото момче “.

КАЛИНА АНДРЕЕВА, музикант, 21 година



Родена е музикантско семейство, като дете стартира с пиано, само че след това избира контрабаса и продължава образованието си в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Д-р Петя Бъговска. Паралелно се занимава с национална музика, джаз, рок и фънк. Като контрабасист взе участие в влиятелни, музикални джаз фестивали, а с типичен контрабас печели голям брой състезания като Doublebass Competition of C. D. von Dittersdorf - Словакия, "Светослав Обретенов " и други Пее във вокално студио „ Нуша “ на Нели Андреева, с който показват българския фолклор по целия свят, в това число с онлайн концерт, по поръчка за Белия дом в Съединени американски щати. Калина е била е част от World Youth Orchestra, с които записва за National Geographic.

ЙОАН ПОПОВ 23 година и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ 31 година, двойна актьорска номинация



Забелязани са от журито, поради изключителната си екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско наличие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев - „ Един асансьор разстояние “. Двамата състуденти приключват НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. доктор Ивайло Христов. На сцената на образователния спектакъл играят в „ Суматоха “ от Йордан Радичков и печелят Награда "Златен Кукерикон " в категория "Млада Надежда ".

ЙОАН се занимава и с музика - пее, свири на китара, пиано и барабани, композира. Участва в 4 мюзикъла на Държавна опера Варна, измежду който са „ Цар Лъв “ с режисьор Петко Бонев и рок мюзикъла „ Коса “ на режисьор Борис Панкин. Реализира театрални планове през съдружие Суматоха.

АЛЕКСАНДЪР стартира пътя си в актьорското студио на Малин Кръстев в Младежкия спектакъл, а към този момент е част от трупата на Сатиричния спектакъл “Алеко Константинов “. Театралните му превъплъщения са неизброими. Снимал е в британския ефирен сериал „ Plebs “.



Пет номинации, един притежател на мечтаната премия! Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична награда в размер на 3 000 лева! Най-важното обаче е, че освен той, само че и всички номинирани ще получат сериозна поддръжка за реализирането на съответни техни арт планове и ще станат част от фамилията на Фондация „ Стоян Камбарев “, която дава криле и сбъдва фантазиите на младите и надарените.

Кой ще завоюва Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия сценичен режисьор Стоян Камбарев, дефинира жури, в което влизат членовете на Фондацията отпред с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „ Стоян Камбарев” ще бъде на 26-и април в JOY Station. Именно тогава онлайн публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от влиятелно интернационално жури от Холивуд, Англия, Италия и България ще снимат и инсталират 5 минутен игрален филм единствено за 5 дни. Имената на определените финалисти са Антоний Христов, Лора Маркова и Орлин Менкаджиев.

Един от тях ще заслужи статуетка и 10 000 лева за идващия си филм, след гласоподаване онлайн от всички посетители на Церемонията.

Водещ още веднъж ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслаждения на класно шоу - кино, музика и незабравими страсти!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „ Стоян Камбарев се реализира с поддръжката на Министерството на Културата и Столична Община, формалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН, РИСК Инженеринг и Разсадник НАНОВСКИ и с помощта на КАРИ Резидънс, IDEAcomm, Технополис, MERCI, Prime Development, SSG, Винарска маза Катaржина Естейт и Rois.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Вижте номинираните за Полет в изкуството:



Вижте Финалисти НАГРАДА ЗА КИНО 355:



Вижте ТВ версия на Церемония 2022:



Абонирайте се и последвайте Фондация „ Стоян Камбарев “:

YouTube
https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u

Instagram
https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/

FB
https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР