Единодушно и почти без дебат Прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Единодушно и почти без дебат Прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Окончателно: Изслушват Гешев на 24 октомври

Единодушно и съвсем без спор Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет позволи до чуване единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев, което ще се организира на 24 октомври.

Точката бе първа в дневния ред на магистратите, а единствено за няколко минути те утвърдиха позитивните отчети на Комисията по атестирането и състезанията и Комисията по професионална нравственос към колегията.

Двата отчета към този момент са известни и оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Заключението им е, че Иван Гешев има всички нужни професионални и нравствени качества, с цел да седне в креслото на обвинител номер едно. В тях се показва още, че претендентът има нужния юридически стаж за заемане на поста, потвърдил е висок професионализъм в работата си, умения за работа в екип, както и управителни умения.

Единственият член на Прокурорската гилдия, който направи изявление, бе Даниела Машева, която удостовери констатациите в двата отчета и съобщи, че са налице всички учредения за допускане на Гешев до чуване.

Изслушването и гласуването на кандидатурата ще са в границите на едно съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, което ще се организира дни преди локалния избор. За да бъде определен за основен прокурор, Иван Гешев би трябвало да получи утвърждението на минимум 17 от всички 25 магистрати, които ще вземат участие в гласуването.

Процедурата обаче би трябвало да бъде финализарана с декрет за назначение, който се издава от президента. 

В рамките на днешното съвещание членовете на колегията ще обсъдят и писмото на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, с което той желае даване на информация по отношение на активността на Иван Гешев като прокурор. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР