Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм

...
Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм
Коментари Харесай

Лекарският съюз настоява за национална политика за здравен туризъм

Единна национална политика за развиване на медицински и здравен туризъм е нужната мярка за развиване на сложен туристически артикул в България, съгласно Български лекарски съюз. Това изведе като умозаключение, зам. ръководителя на БЛС доктор Галинка Павлова в ревюто си на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, проведена от Министерство на туризма и Български лекарски съюз в четвъртък.

Според участниците страната ни би трябвало да даде благоприятни условия за привличане на чужденци за лекуване в България. Специалисти в региона на ортопедията, неврологията, офталмологията, лицево-челюстаната хирургия, от Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, от Българска асоциация по геомедицина и геотерапия, представители на огромни спа центрове и туроператорски компании и други, сложиха страната ни като съперник на западноевропейските страни във връзка с медицинските услуги и рехабилитационни лечения. Като главен позитив на българското опазване на здравето се очерта лесния достъп до медицински услуги, както и високото професионално равнище на експертите у нас.

Според Доц. Руска Христова, член на българското сдружение по офталмология, в България се оферират процедури на международно равнище, като интервенция на катаракта, рефрактивна хирургия, лекуване на глаукома и други, от които пациентите могат да се възползват в къс интервал от време и на цена, в пъти по-достъпна от тази в чужбина. Според доцент Николай Янев, лицево-челюстен хирург в България и Англия, награден за доктор на годината от БЛС за неповторима интервенция с 3D принтиран самостоятелен имплант на челюст, България има всички предпоставки, с цел да се трансформира в желана туристическа дестинация за медицински и здравен туризъм. Според него, проблем съществува в задържането на качествените фрагменти в България, заради изискванията на труд, в които са сложени да работя медицинските лица.

Според доктор Галинка Павлова, зам. ръководител на БЛС, България бележи прогрес в редица медицински специалности - микросъдовата хирургия, чернодробна хирургия, инвазивната кардиология и други, има съществуване на висококвалифицирани експерти и високоспециализирана здравна инсталация, съществува бърз достъп до квалифицирана здравна помощ на доста по-ниски цени от останалите страни. Като проблеми, тя изведе неналичието на единна информация за ползвателите на здравната услуга, неефективна съгласуваност сред институциите и заинтригуваните страни, разпокъсана и неактуализирана правна уредба, непълен брой сред държавнически спогодби, уреждащи връзките по осъществяване на характерния туристически артикул и други Като съществена спънка доктор Павлова изведе неналичието на конкретика в предлагания артикул и недобрата осведоменост на задграничните пазари, за опциите в страната ни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР